• Vážení zákazníci, v posledních dnech trochu nestíháme váš zájem. Bohužel občas máme doručovací okna až za více než pět hodin, nebo dokonce až druhý den. To rozhodně není a nebude náš standard. Na nápravě usilovně pracujeme a brzy situaci zvládneme. Omlouváme se, že se na nás nemůžete plně spolehnout!

E464 - Hydroxypropylmethylcelulóza

Charakteristika

Pevná látka ve formě prášku nebo zrnek béžovobílé barvy. Při rozpuštění ve vodě vytváří koloid.

Použití

Tato substance je využívána jako stabilizátor, emulgátor, zahušťovadlo v pekařství a při výrobě cukrovinek. V pekařských výrobcích na sebe rovněž váže vodu a snižuje vstřebávání tuků při smažení. Tvoří složku povrchových potravinářských filmů a přidává se do hluboce zmražených potravin, mražených polotovarů a pokrmů určených k přípravě v mikrovlnných troubách. Mimo potravinářský průmysl se látka přidává do lepidel, barev, kosmetiky či očních kapek.

Výroba

Připravuje se chemicky z celulózy.

Nežádoucí účinky

Nevykazuje žádné nežádoucí účinky a je považována za bezpečnou látku, avšak ve vysokých dávkách může způsobovat nadýmání či jiné střevní nebo vyměšovací potíže.

Zdroje informací

  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Hypromellose - Wikipedia, the free encyclopedialink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček