Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy

E575 - Glukonolakton

Charakteristika

Látka, která se používá jako antioxidant (váže některé kovy, zabraňuje srížení hořčíku a vápníku, brání růstu některým mikroorganismům. Nejsou známy žádné nežádoucí vlastnosti.

Použití

Používá se jako okyselující látka, antioxidant zvyšující účinnost dalších antioxidantů. Najdeme jej v nápojích (například sirupech, ve vínu kde zabraňuje vzniku zákalů), ve směsích na výrobu sladkých těst, kde funguje jako kypřící látka. Najdeme jej také v salámech, jogurtech, tofu. Dále může sloužit jako kyselá složka sypkých směsí pro výrobu dezertů a nápojů. Ve své přirozené podobě se vyskytuje ve víně nebo medu. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Výroba

Jedná se o látku vznikající v kyselém prostředí z kyseliny glukonové (E574) – velmi často je obsažena v potravinách přírodní cestou – vzniká přeměnou cukrů.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu až 50 mg/kg tělesné váhy. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Je neškodnou a bezpečnou látkou, pokud by došlo k příjmu více než 200 gramů kyseliny glukonové, účinkovala by jako projímadlo.

Zdroje informací

  • Food-Info.net : E-numbers : E575 : Glucono-delta-lactonelink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999link ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček