• Na svátek Dne vítězství fungujeme stejně jako každý jiný den. Užijte si volno a nákupy nechte na nás! Bez front až ke dveřím.
Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy

E626 - Kyselina guanylová

Charakteristika

Kyselina guanylová je součástí nukleové kyseliny RNA. Je známá též pod názvem guanosin monofosfát, nebo GMP.

Použití

V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni, zejména společně s jejími solemi guanylany. Protože je poměrně drahá, dává se do směsi zejména s levným glutamanem sodným nebo kyselinou glutamovou. Bývá složkou kořenících směsí, instantních polévek, masných výrobků, konzervovaných potravin. Je součástí aromat.

Výroba

Kyselina guanylová se vyrábí ze sušených ryb nebo sušených mořských rostlin.

Nežádoucí účinky

Kyselina guanylová i její soli guanylany mohou zvyšovat koncentraci kyseliny močové v tkáních, krevní plazmě a moči. Lidé náchylní k problémům s ledvinami, močovým ústrojím nebo s dnou by se měli těmto přísadám vyhýbat.

Zdroje informací

  • Guanosine monophosphate - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Guanylic_acidlink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • What's Really in Your Basket?, Bill Stathamlink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček