E901 - Včelí vosk

Charakteristika

Včelí vosk je směsí esterů mastných kyselin a mastných alkoholů, uhlovodíků a volných mastných kyselin. Obsahuje též menší množství volných mastných alkoholů. Používá se jako ochranný film na ovoci, ve žvýkačkách nebo ve výrobcích s příchutí medu. Bílý vosk je bílá nebo žlutavě bílá pevná látka, která je v tenké vrstvě průsvitná a slabě charakteristicky voní po medu. Žlutý vosk je žlutá nebo světle hnědá pevná látka, která slabě charakteristicky voní po medu.

Použití

Slouží k vytvoření lesklého povrchu například u ovoce (citrusy, jablka, melouny a podobně), zeleniny, cukrovinek (lentilky a želé bonbóny) nebo u výrobků s čokoládovým povrchem. Najdeme jej v sušeném ovoci, v ořechových jádrech, pekařských výrobcích, v sýrech a kávě nebo žvýkačkách, dále jej najdeme ve výrobcích s příchutí medu. Výrobkům poskytuje lesklý vzhled a zabraňuje ztrátám vody a vlhkosti – prodlužuje jejich trvanlivost (hlavně u ovoce a zeleniny). Najdeme jej i v krémech a dalších kosmetických přípravcích, kde stejně jako u ovoce ochraňuje slupku tak v lidském těle ochraňuje pokožku, rty a podobně.

Výroba

Včelí vosk je vosk z pláství včel čeledi Apidae (např. Apis mellifera L.). Z pláství se získává poté, co z nich byl odstraněn med. Pomocí horké vody, páry nebo slunečního tepla se materiál pláství taví, roztavený produkt se filtruje a odlévají se z něho tabulky žlutého včelího vosku. Bílý vosk se ze žlutého získává bělením vhodnými oxidačními činidly (např. peroxidem vodíku, kyselinou sírovou) nebo působením slunečního světla.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Pouze u alergiků nebo citlivých osob může vyvolat alergické reakce, proto se doporučuje obezřetnost. Je neškodnou a bezpečnou látkou, která akceptována i alternativními směry vyřazující živočišné produkty.

Zdroje informací

  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999link ]
  • Food-Info.net : E-numbers : E901 : Bees waxlink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček