Skip navigation

Get exclusive benefits after your first order:

Naše maso

Naše maso Clearance brawn

ca. 320 g

3 DAYS AVERAGE FRESHNESS

Premium qualityFresh from the farm

ca.

 CZK 134.37 CZK 419.90 /kg

Delivery within 60 minutes

100+ customers buy regularly

Country: Czech Republic,
Did you know?
Local production and undeniable freshness

Every day, we source locally for the freshest groceries you can trust.

Tlačenka prémiové kvality z masa přeštického černostrakatého prasete. Tlačenku vyrábí v Amase podle vlastní receptury. Vychází ze starých receptů, které kromě vařených libovějších mas zužitkovávaly i ta tučná a také vepřové vnitřnosti. Ty se promíchaly s vývarem a pomletými vařenými kůžemi, okořenily pepřem, majoránkou, novým kořením, česnekem a zázvorem a plnily se do přírodních obalů. To je pravá tlačenka z Amasa.

Balení obsahuje 3 plátky (300 g). Baleno v ochranné atmosféře.

Tlačenka (Presswurst, head cheese) patří k nejoblíbenějším zabijačkovým specialitám. Po uvaření masa z prasete v jednom kotli (pařáku, brutaru, hrnci) se část sní jako ovar a další pěkné kousky masa i vnitřností se nakrájejí na kostky a promíchají s vývarem, který v kotli vznikl, a s vařenými kůžemi, které po vystydnutí drží tlačenku pohromadě. Koření či další přísady se přidávají podle kraje a zvyku. Ještě horká směs, konzistencí připomínající hustou polévku, se plní do vepřových žaludků, hovězích deníků (slepých střev) nebo moderně do plastových obalů, ve kterých se pak vaří a nechává vystydnout.

A proč název tlačenka? Výraz je inspirovaný němčinou, v níž slovo Presswurst znamená „stlačená klobása“. První tlačenky se plnily do vepřových žaludků. Ty se po uvaření tlačenky „zkrabatí“, už nedrží hladký oválný tvar a vznikají na nich záhyby. Do těch by se při plnění mohl dostat vzduch a obsah by se zkazil. Žaludek se tedy po uvaření párkrát propíchl jehlou, zatížil prknem a kamenem, případný vzduch se dostal ven – a tlačenka byla na světě.

Použití

Tlačenka chutná nejlépe natemperovaná na pokojovou teplotu s cibulkou a přelitá octem. Podáváme s chlebem a pivem. Takové jídlo v létě ochladí a v zimě potěší!
Tip! V Našem mase a Lokálech plátky tlačenky posypou najemno nakrájenou cibulkou. Zalijí octem smíchaným s vodou v poměru 1:1 a nesou na stůl. Sůl a pepř si může každý přidat, ale tlačenka je dochucená tak, že už je nepotřebuje.

O výrobci

Řeznictví Naše maso prodává hovězí z jalovic a volů z českých chovů (zejména čestr) a wagyu, vepřové z přeštíků a uzeniny podle prvorepublikových receptur. Do řeznictví v Dlouhé ulici je dodává Amaso, které odebírá od tuzemských dodavatelů a v případě wagyu také z farmy Torikai v Japonsku. Řezníci se se svými dodavateli osobně znají, dbají na to, aby zvířata žila spokojený život a dohlížejí na porážku. Ve výrobně v Jenči pak maso sami bourají, nechávají zrát a vyrábějí z něj uzeniny.

Skladování

Skladujte při teplotě 0–4 °C.

Výrobce

AMASO CZ, s.r.o. 
Maiselova 38
Praha 1
Česká republika

Durability

Average durability from the time of delivery: 3 days.

Guaranteed minimum durability from the time of delivery: 2 days.If the minimum durability is lower, please contact us and ask for a refund. Not applicable to items from the Save the Food section.

Composition

Vepřové maso49 %
Vepřové droby20 %
Vepřové kůže
Masový vývar
Jedlá sůl
Čerstvý český česnek
Černý pepř
Majoránka
Nové koření
Zázvor
Přírodní obal hovězí deník

Nutritional values per 100 g

Energy value1319 kJ/312 kCal
Fats28 g
including saturated fatty acids11 g
Carbohydrates0 g
including sugars0 g
Protein15 g
Salt2 g
Fibre0 g