Skip navigation
  • Ještě něco na poslední chvíli? Doobjednávejte nejpozději 24 hodin před doručením!
    Show more
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

4-6 Servings
Rychlovka

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 1 kg oloupaných brambor, varný typ B nebo C
  • 100 g másla
  • 300 ml smetany, min. 31%
  • sůl

INSTRUCTIONS

  • 1
    Brambory nakrájíme na stejně velké kousky, dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby její hladina převyšovala brambory o 2 cm. Přidáme 1 lžičku soli a uvaříme je přikryté pokličkou doměkka.
  • 2
    Měkké brambory slijeme a prolisujeme lisem na brambory nebo je pečlivě rozšťoucháme šťouchadlem na brambory do čistého kastrolu.
  • 3
    V rendlíku rozehřejeme máslo tak, aby bylo horké, a stáhneme z ohně. Ve druhém rendlíku přivedeme k varu smetanu a stáhneme z ohně.
  • 4
    Kastrol s bramborami postavíme na nejmenší možný oheň a metličkou do nich postupně zašleháme horké máslo. Poté po částech zašleháme horkou smetanu. Kaši dle potřeby dochutíme solí a zamícháme.
Tip
Tím, že vyšleháte kaši na mírném ohni, bude se z brambor během přípravy stále odpařovat voda. Bramborová kaše tak bude mít výraznější chuť. Nebojte se většího množství másla. V tomto případě bude kaše hedvábnější. Horkou smetanu do kaše zašlehejte nejlépe metličkou. Metlička kaši provzdušní. Bramborová kaše chutná výtečně druhý den. Jednoduše ji v kastrolu nebo rendlíku „povolte“ několika lžícemi mléka a za stálého míchání prohřejte. Konzistence bramborové kaše závisí na odrůdě brambor, ze které ji budete připravovat. Proto je nutné přilévat horkou smetanu do kaše postupně a vždy ji pečlivě promíchat. Bude-li kaše příliš hustá i po zašlehání výše uvedeného množství smetany, ještě jí trochu přidejte.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS