Skip navigation
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

4–6 Portions
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS FOR ROAST

  • 750 g hovězí svíčkové
  • čerstvě mletý pepř
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 6–8 plátků parmské šunky
  • 500 g listového těsta
  • hladká mouka na podsypání těsta
  • 3 žloutky
  • sůl
  • 450 g hub portobello
  • 20 g hořčice (nejlépe anglické)

INGREDIENTS FOR SAUCE

  • 60 g vychlazeného másla
  • 100 g oloupané šalotky
  • 100 g žampionů
  • 300 ml vína Madeira (lze nahradit Portským vínem)
  • 150 ml demi-glace
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

YOU ALSO NEED

  • potravinářskou fólii

PAIRING DISHES WITH WINE

  • K hovězímu masu sáhněte po vínu plném, suchém, červeném a s výraznější tříslovinou.

INSTRUCTIONS FOR ROAST

  • 1
    Maso vyndáme z lednice a přikryté čistou utěrkou necháme odpočinout při pokojové teplotě 40 minut.
  • 2
    Houby oloupeme, nohy odřízneme a vyhodíme. Kloboučky rozmixujeme v mixéru na kaši.
  • 3
    Houbovou kaši vložíme do suché rozpálené pánve a restujeme ji za stálého míchání při vysoké teplotě 8 -10 minut tak, aby se z hub odpařila všechna tekutina. Osolíme špetkou soli a dáme do misky vychladnout.
  • 4
    Odpočinuté maso důkladně očistíme od blan. Špičku masa nařízneme a podložíme pod maso. Část palce odřízneme tak, aby válec masa byl stejně široký. Maso svážeme kuchyňským provázkem. Ze všech stran ho důkladně osolíme a opepříme.
  • 5
    Na vysokém ohni rozpálíme pánev. Jakmile se z ní začne kouřit, vlijeme olej a maso na něm ze všech stran opečeme dohněda. Z každé strany cca 30 vteřin. Během pečení maso z pánve neodtrháváme. Vždy počkáme 30 vteřin a otočíme ho.
  • 6
    Opečené maso vyndáme z pánve, necháme vychladnout a poté ho ze všech stran potřeme hořčicí. Dáme stranou.
  • 7
    Na pracovní desku rozprostřeme potravinářskou fólii a na ni rozložíme plátky parmské šunky tak, aby se překrývaly.
  • 8
    Plátky šunky potřeme houbovou pastou a doprostřed položíme maso.
  • 9
    Maso zabalíme tak, aby houbová pasta a šunka maso zakrývaly a fólii velmi pevně utáhneme. Dáme na 3 hodiny vychladit do v lednice.
  • 10
    Listové těsto rozválíme do obdélníku silného přibližně 3 mm.
  • 11
    Vyndáme maso z lednice a odstraníme z něho fólii.
  • 12
    Na pracovní desku rozprostřeme novou potravinářskou fólii, na ni položíme vyválené těsto a potřeme ho polovinou rozšlehaných žloutků.
  • 13
    Vychlazené maso položíme doprostřed těsta, zabalíme ho do něj a přebývající okraje těsta rádýlkem odřízneme. Znovu ho zabalíme do potravinářské fólie a velmi pevně utáhneme. Balíček necháme 1 hodinu vychladit v lednici. Poté vychlazené maso vybalíme z fólie.
  • 14
    Troubu rozehřejeme na 190 °C.
  • 15
    Maso zabalené do těsta položíme spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem.
  • 16
    Celé těsto potřeme rozšlehanými žloutky a necháme vychladit v lednici 15 minut.
  • 17
    Poté těsto navrchu lehce nařízneme do mřížky příborovým nožem pro ozdobu (pozor, těsto nesmíme proříznout až k masu) a znovu potřeme rozšlehanými žloutky.
  • 18
    Zapíchneme vpichový teploměr doprostřed masa. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 45 minut, nebo dokud teplota ve středu masa nebude 28 °C.
  • 19
    Maso vyndáme z trouby a necháme odpočinout v pokojové teplotě 15 minut.
  • 20
    Hotové maso krájíme rovně na porce.
  • 21
    Podáváme s omáčkou Madeira.

INSTRUCTIONS FOR SAUCE

  • 1
    Šalotku a žampiony nakrájíme najemno.
  • 2
    V rendlíku na středním ohni dáme zpěnit třetinu másla. Přidáme šalotku a za stálého míchání ji necháme zesklovatět. Přidáme žampiony a za občasného míchání restujeme 2 minuty.
  • 3
    Přilijeme Madeiru a demi-glace, přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a za občasného míchání svaříme na třetinu původního objemu. Stáhneme z ohně.
  • 4
    Omáčku přecedíme přes jemné síto do čistého rendlíku a vmícháme do ní zbylé vychlazené máslo.
  • 5
    Dochutíme solí, pepřem a promícháme.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
Tip
Anglickou hořčici lze nahradit hořčicí dijonskou. Na přípravu budete potřebovat vpichový teploměr vhodný do trouby a mixér.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS FOR ROAST

INGREDIENTS FOR SAUCE

YOU ALSO NEED

PAIRING DISHES WITH WINE