Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering, exclusive products for members only and many other benefits.Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering
Purchase 4x a month without a minimum order amount
15 % discount on WITHOUT COMPROMISE products
Exclusive products for members only

E216 - Propylparahydroxybenzoát

Description

Propylparaben je konzervační látka, méně toxická než kyselina benzoová a působící v širším rozpětí pH. Používá se jako protibakteriální činidlo a zabrňuje šíření hub potravinami. Působí v potravinách s pH

Usage

Používá se přídavná látka do nápojů, džusů, mouky, sýrů, jablečného moštu, sladkostí, pekařských výrobků, uměle slazených džemů a marmelád, zmrzlin. Dále se používá v kosmetickém průmyslu a farmacii.

Production

Vyrábí se synteticky propylací a hydroxylací kyseliny benzoové.

Side effects

Ohledně nežádoucích účinků kyseliny benzoové se vede spousta kontroverzních názorů kvůli její chemické podobnosti se salyciláty. Některé studie uvádějí, že látka může způsobovat poruchy pozornosti, svědění, otoky, kopřivku, astma a kožní záněty, pokud je podána v 1000 krát větším množství než přijatelná denní dávka. Z těla je vyloučena za méně než 16 hodin. Dle jiných studií se jedná o vysoce alergenní látky, ať jsou použity v potravinách či kosmetice. Pokusy na zvířatech neukázaly žádné poškození ledvin nebo jater při užívání této látky. Má subakutní mutagenní a teratogenní účinky. Propylparaben je méně toxický než kyselina beonzoová nebo kyselina salycilová.

Sources

  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
Fer potravina
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.
Additives