• Náš vánoční katalog je už i online!🎄
    Ho, ho, ho! Vánoční katalog teď najdete i v aplikaci a na našich stránkách!
    Show more
Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering, exclusive products for members only and many other benefits.Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering
Purchase 4x a month without a minimum order amount
15 % discount on WITHOUT COMPROMISE products
Exclusive products for members only
Delivery

Cart

E410 - Karubin

Description

Karubin je vláknina rozpustná v teplé vodě a vyskytuje se v semenech stálozelené rostliny nazývané rohovník obecný (svatojánský chléb, karob, druh Ceratonia siliqua), která se pěstuje v oblasti Středozemního moře. Historie karubinu je datována už před dvěma tisíci lety, kdy ho Egypťané používali jako pojivo při mumifikaci. Dnes se používá jako zahušťovadlo a stabilizátor.

Usage

Karubin stabilizuje emulze, používá se jako zahušťovadlo mléčných výrobků a díky vlastnosti vázat vodu se přidává do pekařských výrobků a mražených dezertů, kterým zároveň dodává jemnost a zvětšení objemu. Dále vytváří filmy na povrchu masných výrobků. Používá se jako zpevňující složka agaru, karagenanu a xanthanu; samotný karubin gely nevytváří. Můžeme ho nalézt v nízkotučných dressincích a jogurtech, majonézách, mražených výrobcích, ve zmrzlinách, nápojích, cukrovinkách, džemech, pudincích, v sýrech, polévkách a zpracovaných masných výrobcích. Karobové lusky mají vysoký obsah proteinů a používají se na výrobu čokoládových a kávových náhražek (karob). Jeho uplatnění nalezneme i v textilním a kosmetickém průmyslu (krémy a pleťová mléka). Studie prokázaly, že příjem karubinu může snižovat hladinu cholesterolu a může mít blahodárný vliv na střevní mikroflóru.

Production

Karubin se získává za semen rohovníku obecného. Jelikož je slupka velmi tvrdá, odstraňuje se pomocí chemikálií (např. kyselinou sírovou). Jádro se mechanicky oddělí a rozemele se na moučku.

Side effects

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Ve vysokých koncentracích může způsobovat nadýmání a projímavé účinky.

Sources

  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
Fer potravina
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.
Additives