Get exclusive benefits after your first order:

Delivery from 60 minutes

30 days free delivery

100% satisfaction guarantee

Delivery

Cart

E535 - Ferrokyanid sodný

Description

Používá se jako protispékavá přísada, pevné vazby v molekule zabraňují uvolňování kyanidů – nejsou známy nežádoucí účinky = považuje se za bezpečnou přísadu.

Usage

Používá se ke korekcím kyselosti výrobků, slouží jako protispékavá látka v solích, kde podporuje vznik krystalů – zabrání hrudkování látky. Používají se při výrobě vína, aby si víno zachovalo svou průzračnost – poté se odfiltruje.

Production

Jsou vyráběny z kyanaté kyseliny, hydroxidu sodného a síranu železnatého. Vznikají žluté krystalky, popřípadě žlutý prášek.

Side effects

Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu 0 - 0,025 mg/kg. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví.

Sources

  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999link ]
Fer potravina
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.
Additives