Český chřest na Rohlíku

Věděli jste, že Československo bylo kdysi chřestovou velmocí a český chřest byl vyhlášenou pochoutkou, která se od nás vyvážela do celého světa? Jeho věhlas téměř zašlapalo do země 40 let totality, kdy získal nespravedlivě reputaci buržoazní lahůdky a byl téměř vymýcen z českých stolů. Český chřest je parta nadšenců, která se snaží obnovit slávu českého chřestu a vrátit ho na český jídelníček.
A díky unikátní spolupráci s Českým chřestem má i letos Rohlík vlastní chřestové pole kousek za Prahou.
V týdnu od 15.4.2019 můžete na Rohlíku koupit legendární Český zelený chřest přímo z našeho pole!

divider
Z pole rovnou k vám aneb cesta Českého chřestu

Chřestová sezóna trvá pouze od poloviny dubna do konce června, a proto je dobré v tomto období využít každou příležitost k jeho konzumaci. Pěstování chřestu vyžaduje pečlivost a trpělivost, stejně tak jako jeho sklízení, které je náročnou činností. Ideální je totiž sklízet chřest ručně, po sklizení jej okamžitě zchladit, roztřídit a rozvážet. Aby si chřest udržel své nejlepší vlastnosti, musí být doručen k zákazníkům nejpozději 24 až 36 hodin po sklizni. Odměnou pro vás je pak chuť čerstvě sklizeného chřestu, která vyniká velkou jemností, podobnou mladému hrášku.

divider
Proč je zrovna Český chřest ten nejlepší

V Rohlíku rádi podporujeme lokální zelináře a snažíme se pomoct obnovit tradici českého chřestu, který byl kdysi vyhlášený po celé Evropě. Chřest vyžaduje pro svoji ideální kvalitu a chuť velmi specifické lehké písčité půdy. Těch na světě není příliš mnoho a jedny z nich se nachází v Polabské nížině na Mělnicku, kde v kombinaci s ideálním klimatem dávají Českému chřestu po stovky let tolik vyzdvihované kvality. Český chřest se sklízí výhradně ručně a na sklizni pracuje hned několik stovek lidí.

Chřest za dob slávy
Československo bylo chřestovou velmocí a vyváželi jsme ho po celém světě. Byl velmi oblíbenou pochoutkou i na císařském dvoře ve Vídni. Věděli jste, že chřest je původní staročeské slovo a první zmínky jsou již z dob Karla IV.? V evropských zemích se tak setkáme s označením „asparagos“.
divider
Chřest pod lupou
Věděli jste, že nejstarší doklady o pěstování chřestu pocházejí z roku 3000 před naším letopočtem, že v současnosti je ve světě známo skoro 300 druhů chřestu, nebo třeba že je superpotravinou? Pojďme se na tuto zázračnou zeleninu podívat blíže!

Zdravotní účinky chřestu

divider
Proč milovat chřest

ZÁZRAČNÁ POTRAVINA

Celá řada vědeckých výzkumů prokázala, že chřest má velké množství blahodárných účinků na lidský organismus:

 

• obsahuje látky proti rakovině

• snižuje riziko srdečních onemocnění

• snižuje hladinu cholesterolu

• reguluje hladinu cukru v krvi

• má afrodisiakální účinky     

• je bohatý na antioxidanty     

• podporuje trávení     

• funguje jako přírodní diuretikum     

• je protizánětlivý     

• prospívá očím     

• upravuje krevní tlak.

divider
Uvařte si chřest
Jak zacházet s chřestem? Zelený chřest není třeba loupat, stačí jej umýt a odlomit dřevnaté konce. Čerstvý chřest praskne přesně v místě, kde dřevnatá část končí, takže žádná práce s řezáním. Chřest stačí povařit v osolené vodě 3-4 minuty, dokud lehce nezměkne. Nejlepší variantou je, pokud chřest svážete k sobě a postavíte do hrnce tak, aby byl ponořený po hlavičky, které se připraví na páře.
divider
Český chřest v kuchyni podle Romana Vaňka