Skip navigation
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

What to eat for good immunity?
In this damp and chilly season, viruses and bacteria lurk everywhere we go, and that's precisely why it's important to boost immunity. You might immediately think of going to the pharmacy for a multivitamin. But no dietary supplement will boost immunity enough to protect you from infection. But did you know that our immune system can be largely influenced by what we eat? Our immune system is weakened when we lack important nutrients. Which ones are they?
She once dreamed of a career full of flowers and their arrangement, but ultimately the need to help others prevailed. Petra Kuřátková, originally from Slovakia, eventually settled in Brno, where she started a family, and even before that, she studied Adult and Child Nutrition at the medical faculty. Thanks to this, she learned not only to cook and bake better, but mainly to understand the functioning of our organism, to navigate food, and also the quantity of nutritional and sometimes contradictory claims. Now, as the mother of little Jurek, she tries to convey a non-black-and-white view of child and maternal nutrition on her website nutrimamma.cz.

4 TIPS ON HOW TO ACHIEVE GOOD IMMUNITY WITH THE HELP OF FOOD

1. Consider adequate energy and protein intake It might surprise you that our energy and protein intake plays an important role in fighting diseases. In fact, insufficient caloric intake and protein deficiency can impair the function of T-lymphocytes, which are an important part of our immunity. Children naturally have a higher need for energy and protein. However, proper energy and protein intake, in addition to body weight, should also reflect the level of physical activity, meaning the extent of sports participation in children. Protein intake in children should be around 1 g/kg of body weight; energy intake varies by age and gender – for example, a first-grader should consume approximately 700 kJ, while a 15-year-old adolescent can easily consume up to 11,000 kJ! Where to find complete proteins? In meat, fish, offal, eggs, milk, and dairy products. Non-animal sources of protein include legumes or nuts, although we do not consider them complete. You can ensure sufficient protein for one day with 2–3 servings of dairy products and 1–2 servings of foods from the meat, fish, eggs, legumes, and nuts group.

 

2. Dbejte na dostatečný příjem vitamínů a minerálních látek

Bez celé řady vitamínů a minerálních látek by náš imunitní systém nemohl fungovat správně. Z vitamínů jsou to hlavně A, C, D a E. Optimální příjem Déčka nelze v období od podzimu do jara zajistit pouze stravou, protože na jeho tvorbě se podílí především sluneční záření. Na rozdíl od jiných vitamínů a minerálních látek se tak jednoznačně doporučuje Déčko suplementovat. Vitamín A hojně obsahují především mrkev, listová zelenina, řepa, játra, mléčné výrobky, rybí tuk a vejce. Céčko najdeme hlavně v čerstvé paprice, (správně uvařených) bramborách, citrusech, rajčatech nebo brokolici. Na Éčko jsou bohaté vejce, játra, za studena lisované oleje, ořechy, listová zelenina, špenát, luštěniny nebo celozrnné obiloviny. 

 

Z minerálních látek jsou pro správné fungování imunity nezbytné zinek, selen, měď a železo, na jehož nedostatek je dětský organismus zvlášť citlivý. Železo se nachází především v červeném mase a vnitřnostech, ale i žloutku, rybách, luštěninách nebo sušených meruňkách. O železo je také obohacována řada obilných kaší. Zinek a selen se ve velkém nachází hlavně v mořských plodech, otrubách (a tedy celozrnných výrobcích), ořechách a semenech, ale také ve vejcích. Měď získáme z ořechů, listové zeleniny, luštěnin nebo jater. 


Odpovídající příjem vitamínů a minerálních látek získáte pestrou a dostatečnou stravou. Je potřeba zaměřit se na koupi kvalitních čerstvých surovin, protože nesprávným a dlouhým skladováním nebo i nevhodnou kulinářskou úpravou se o nemalou část těchto mikroživin připravujeme. Pokud chceme mít dostatek mikroživin pro správné fungování imunitního systému, měli bychom se zaměřit na pestrý příjem ovoce a zeleniny, v dávce 5x denně a nevynechávat také potraviny z řad masa, ryb, vajec, mléčných výrobků, luštěnin nebo ořechů.

 

 

3. Did you know that fats are also important for immune function? But not all fats are created equal! On one side of immunity are saturated fatty acids, found mainly in animal products (but also coconut fat), which can have an inflammatory effect when consumed in excess. On the other side are fatty acids with a more complex chain, omega-3 FAs, which show anti-inflammatory effects. We get these fats from fatty fish, such as salmon or mackerel, rapeseed, flaxseed oil, or also in walnuts and flax, pumpkin, hemp, or chia seeds.