Nastartujte výhry s Klasáčkem

JAK NA TO?

 

Nakupujte potraviny označené symboly kvality. Vystřihujte je, nalepujte a posílejte – herní karty ke stažení a více informací na akademiekvality.cz

 

Soutěž trvá od 4. 11. 2019 do 2. 2. 2020.

divider

NA CO SE MŮŽETE TĚŠIT?

  • 3× Škoda Scala Ambition 1,0 TSI 85 kW včetně sady zimních pneumatik

 

  • 13× týdenní výhra - drobné kuchyňské spotřebiče nebo doplňky dle výběru

v hodnotě 2 500 Kč nebo při spávném zodpovězení 3 soutěžných otázek v hodnotě 5 000 Kč

 

  • 50 000× drobné kuchyňské předměty pro prvních 50 000 soutěžících 

 
divider

SYMBOLY KVALITY

 

KLASA

 

Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Spravuje ji Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu pro rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku na obalech 913 produktů od 224 výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou na stránkách www.eklasa.cz.

REGIONÁLNÍ POTRAVINA

 

Již deset let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou vybírat z 516 výrobků od 365 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 
 

BIO PRODUKT EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ

 

Zelenobílý grafický znak BIO nazývaný díky proužkům „biozebra“ je doplněný nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. V naší zemi slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Aby mohly produkty toto označení získat, musí být prověřeny některými kontrolními organizacemi, které pověřuje Ministerstvo zemědělství. Bio výrobky označují produkty z rostlin a živočichů z ekologických farem, které nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy a zároveň se při jejich pěstování nebo chovu zohledňuje dopad na životní prostředí a potřeby chovaných hospodářských zvířat.

EKOLOGICKÁ PRODUKCE

 

„Ekologická produkce“ je na rozdíl od předchozí „biozebry“ značením nadnárodním (ve tvaru zelenobílého lístku) upraveným předpisem Evropské unie. Musí ho mít na svém obale každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny. Jejich definice je zmíněna v textu výše – u značky „BIO Produkt ekologického zemědělství“. Pro úplnost ještě dodejme, že u biopotravin s původem mimo naši zemi není označení „biozebra“ povinné, i když na obalu být může.

 
 

CHRÁNĚNÉ OZNAČENI (ZTS, CHZO, CHOP)

 

Jedná se o značení Evropské unie. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:

- Zaručené tradiční speciality (ZTS)

- Chráněné označení původu (CHOP)

- Chráněné zeměpisné označení (CHZO)

divider

Dokážete si představit dobrou večeři bez kvalitních potravin?

Přemýšlíte, z jakých surovin uvařit vynikající večeři? Z těch co možná nejkvalitnějších! Daleko důležitější než cena jsou totiž ukazatele kvality jako čerstvost, zralost, původ, žádné náhražky nebo poctivé značení. Stačí se lépe vyznat ve složení potravin a řídit se značkami kvality, které výběr usnadní.

 

 

KUŘECÍ MASO

U kuřecího si hlídejte zejména způsob uchovávání masa a také jeho původ, který se u kuřat na obalu uvádí povinně. Tuzemská kuřata nesmí být krmena masokostní moučkou a chlazena vodou, a tak platíte jen za maso, ne za vyšší množství absorbované vody.

 

TĚSTOVINY

Na trhu najdeme široký sortiment těstovin dle složení, použití, tvaru, tvarování či technologie výroby. My doporučujeme kvalitní vaječné těstoviny, které jsou oproti bezvaječným výživnější, protože mají díky obsaženým vejcím více bílkovin. Pak záleží už jen na vás, zda máte raději těstoviny uvařené doměkka, nebo takzvaně „na skus“.

 

 

SMETANA

Smetanu nevybírejte jen podle data minimální trvanlivosti a obsahu tuku, ale také dle jejího využití. Na vaření je nejvhodnější smetana ke šlehání s min. obsahem tuku 31 %. Na trhu dále najdeme smetanu vysokotučnou, zahuštěnou neslazenou smetanu a zahuštěnou slazenou smetanu, sušenou smetanu nebo smetanu kysanou.

LISTOVÝ ŠPENÁT

Špenát seženete konzervovaný, nasekaný, dehydrovaný nebo mražený. V českých prodejnách najdeme špenát nejčastěji mražený nebo čerstvý. Dejte přednost čerstvému listovému špenátu od prověřených pěstitelů.