Dopřejte si spoustu loků zlatavého moku!
Na Rohlíku totiž zaženete žízeň i hlad.
Vybrali jsme pro vás originální piva z mini pivovarů,
vyhlášená piva ze zahraničí, tradiční české ležáky i skvělé pohoštění.
Počátky vaření piva ve Cvikově sahají až do roku 1560. Při výrobě piva používají v pivovaru Cvikov výhradně české suroviny – slad z Českomoravských sladoven Zábřeh, chmel odrůdy Žatecký poloraný červeňák a Premiant a pivovarské kvasnice z Výzkumného ústavu pivovarského a sladovnického.
Lužinská piva jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná, prostá všech konzervantů, barviv a jakýchkoliv příměsí. Všechna lahvová piva se plní a etiketují ručně a to s velkou dávkou láskyplné péče a za tónů hard rockové muziky.
Pivovar stojí na prahu Hostivaře a dobrý Hostivar místním i poutníkům vaří. Inspirováni dávnou historií, tradicí a poctivým umem českých sládků vaří pivo tak, jak tomu bylo před velkou pivní industrializací, tedy způsobem voda, chmel a slad, bez pasterizace a filtrování.
Zichovec je rodinný řemeslný pivovar, který vaří pivo od roku 2012. Pivovar rád přináší na trh zajímavé kombinace chutí, které nejsou pro klasické pivo běžné. V poslední době se nejvíce zaměřuje na svrchně kvašená piva typu ALE, NEIPA a tzv. „kyseláče“ s přídavkem ovoce.
Anglosaský moderní styl piva s výrazným chmelovým aroma a vyváženou chutí. Tyto ALE jsou bez přehnané hořkosti, krásně pitelné a vybízející k dalšímu osvěžení.
Pivo Matuška vyrábí řemeslnou cestou bez filtrace a pasterizace. Pivo si díky tomu uchovává vlastnosti čerstvého piva točeného přímo z pivního sklepa. Při vaření zásadně nepoužívají cukr, sirupy ani chmelový extrakt a pivo vaří dekokčním rmutovacím způsobem, který dává plnější chlebnatá piva.
Skutečný ležák je pivo spodně kvašené a stabilizované při nízkých teplotách. Jde o nejvíce konzumovaný pivní styl na světě, o čemž jako ležáková velmoc něco málo víme. Na Rohlíku ale najdete i vyhlášené kousky ze světových pivovarů, ať už preferujete tmavé, světlé nebo něco mezi.
Pojem svrchní kvašení vychází z chování kvasnic při konci hlavního kvašení. Svrchní kvasnice vyrobí na hladině jakousi "krustu" podobnou tomu, co udělají pekařské kvasnice při výrobě kvásku. Vznikající kvasnice jsou z hladiny kádě sbírány a zkvašená mladina se následně ukládá do sudů a nebo do tanků, kde dozrává za přirozené či sklepní teploty po dobu několika dní až měsíců.