Vinařský fond na Rohlíku

NAŠE VÍNA PROMĚNÍ JÍDLO V HOSTINU

Víno a jídlo patří od nepaměti k sobě. Víno podtrhuje chutě a vůni  jídla a naopak. Seznamte se s několika zásadami párování vína a jídla. Ať se rozhodnete dodržovat staletími prověřená pravidla, nebo se budete řídit svou fantazií, jedno je jasné. Kvalitní moravská a česká vína promění jídlo v hostinu!

 

PÁROVÁNÍ VÍNA A JÍDLA

Kombinování vína a jídla nabízí velký prostor pro zkoušení a fantazii se zde meze nekladou. Nejjednodušší a zároveň nejdůležitější radou je, že byste měli párovat jídla a vína podobného charakteru. K jemnému jídlu se proto hodí jemné víno, k výraznějšímu nebo pikantnímu jídlu zvolíme výraznější, plnější víno. Podobné je to i u masa, kde si můžeme pomoci jednoduše zrakem – k bílému masu bílá vína, k červenému červená, a když váháme, tak růžová.
divider

BÍLÁ VÍNA

Párování s bílým vínem

Bílá vína se hodí k lehčím pokrmům s méně výrazným kořeněním, k zelenině, nepříliš aromatickým těstovinám, ke kuřecímu masu, rybám a mořským plodům a jako sladká (výběry z bobulí a cibéb, slámová a ledová vína) dokonale ladí se sladkými dezerty. U vína a jídla se ale nebojte experimentovat a objevovat netušené kombinace.

 
 
 

Jak si nejlépe vychutnat bílé víno s jídlem

Bílé váno se podává nachlazené na teplotu 8-12 °C, přičemž mladá a méně aromatická vína chladíme více; zralá, aromatičtější vína pak méně. Bílá vína podáváme v pořadí od mladších, méně aromatických a sušších po bílá starší, aromatická a s vyšším zbytkovým cukrem. Bílé víno zpravidla do nedopité sklenice nedoléváme, abychom uchovali jeho náležité nachlazení.

divider

Grilovaná kuřecí prsa

 

Vídeňský řízek

 

Pstruh pečený na másle

 
divider

ČERVENÁ VÍNA

Párování s červeným vínem

Červené víno servírujeme především k tmavým masům, výborná jsou třeba ke zvěřině, výrazným úpravám bílých mas, kořeněným jídlům a sýrům. K dezertům a sladkým jídlům podáváme červená vína s vyšším zbytkovým cukrem, např. vína polosladká.

 
 
 

Jak si nejlépe vychutnat naše červené víno s jídlem

Červená vína podáváme při teplotě 13 – 16 °C. Plná, starší vína mohou být ještě o dva stupně teplejší. Při vyšší teplotě podávání se z vína uvolňuje příliš alkoholu a ve vůni víno působí příliš ostře. Starší, aromatičtější vína je vhodné cca hodinu před podávání otevřít a nechat víno nadechnout. Čím starší a aromatičtější víno, tím větší sklenici volíme, aby dal její velkorysý objem vyniknout všem aromatickým složkám.

divider

Roastbeef

 

Hovězí svíčková Wellington s omáčkou Madeira

 

Biftek s pepřovou omáčkou

 

Původ našich vín

Naše vína z Moravy a Čech snadno poznáte podle symbolu skleničky v národních barvách, který najdete na uzávěru láhve. U takto označených láhví si můžete být jisti původem hroznů, které pochází pouze z našich vinic a promění jídlo v hostinu!