Jak vybrat správnou kávu pro přípravu doma?
Výběr zrn pro přípravu kávy může být vyčerpávající. Vidíte desítky balíčků s nepřeberným množstvím informací, které nemusí být hned každému jasné, jak vlastně číst. A ten pocit, když pak káva nesplňuje naše chuťová očekávání? Známe to všichni! Pojďme si společně projít, co všechno vlastně na obalu kávy najdete a jak z toho vyčíst, jestli to bude ta pravá pro vás. Můžeme?
Jak správně číst obaly kávy a vybírat kvalitní zrna jsme si povídali s Terezou Balou, baristkou a odbornicí z české pražírny výběrové kávy Doubleshot.

Espresso a ty další
Příprava kávy se rozděluje na dva hlavní způsoby. Nejznámější jsou kávy vycházející z espressa – ať už je to espresso samotné, cappuccino, latté nebo třeba flat white. Na takovou kávu potřebujete stroj, který vám espresso připraví pomocí silného tlaku vody, která prochází kávou.

Espresso se připravuje ze 7-9 gramů kávy. (Pro tmavě praženou platí spíše nižší gramáž, pro světle ta vyšší, ale také záleží na velikostí košíčku páky).
Druhou kategorií jsou tzv. alternativní přípravy kávy. A tam jednoduše spadá vše krom espressa. Určitě budete znát například frenchpress, moka konvičku, populární je i filtrovaná káva V60 nebo třeba aeropress.
