Jak vybrat správnou kávu pro přípravu doma?
Výběr zrn pro přípravu kávy může být vyčerpávající. Vidíte desítky balíčků s nepřeberným množstvím informací, které nemusí být hned každému jasné, jak vlastně číst. A ten pocit, když pak káva nesplňuje naše chuťová očekávání? Známe to všichni! Pojďme si společně projít, co všechno vlastně na obalu kávy najdete a jak z toho vyčíst, jestli to bude ta pravá pro vás. Můžeme?
Jak správně číst obaly kávy a vybírat kvalitní zrna jsme si povídali s Terezou Balou, baristkou a odbornicí z české pražírny výběrové kávy Doubleshot.
Espresso a ty další
Příprava kávy se rozděluje na dva hlavní způsoby. Nejznámější jsou kávy vycházející z espressa – ať už je to espresso samotné, cappuccino, latté nebo třeba flat white. Na takovou kávu potřebujete stroj, který vám espresso připraví pomocí silného tlaku vody, která prochází kávou.
Doubleshot Start Espresso
Espresso se připravuje ze 7-9 gramů kávy. (Pro tmavě praženou platí spíše nižší gramáž, pro světle ta vyšší, ale také záleží na velikostí košíčku páky).
Druhou kategorií jsou tzv. alternativní přípravy kávy. A tam jednoduše spadá vše krom espressa. Určitě budete znát například frenchpress, moka konvičku, populární je i filtrovaná káva V60 nebo třeba aeropress.