• V Den české státnosti fungujeme stejně, jako každý jiný den. Užijte si volno a nákupy nechte na nás! Bez front až ke dveřím. 
Jak na grilování: Výběr vhodného masa

Táhne vás to na zahradu rozpálit gril a vychutnat si skvělé jídlo na čerstvém vzduchu? Mrkněte na
našeho průvodce výběrem masa a připravte si dokonalou hostinu.

Na původu záleží

Chuť masa neovlivňuje jen zvolená marináda. Základ je hlavně samotné maso. A je sakra rozdíl mezi
velkochovy a malými farmáři, kteří maso pořádně vypiplají. Už jste zkusili naši značku MASO!, která
nabízí pečlivě vybrané kousky z etických chovů od osvědčených českých farmářů? Zvířata mají
dostatek životního prostoru, zachovaný přirozený denní cyklus bez přisvětlování a kvalitní lokální
krmivo. Maso je uzrále a špičkově řemeslné zpracované. Zkrátka maso, jak má být!

Chlazené nebo mražené?

Rozhodně čerstvé, tedy chlazené! Mražené jde použít jako nouzovka, ale pozor na rychlé
rozmrazování v mikrovlnce. Když už není zbytí, rozmrazte maso aspoň pěkně pomalu, ideálně přes
noc. Mraženým rybám se ale i tak vyhněte, rozmrznutím ztrácí hodně vody a maso by nebylo z grilu
moc dobré.

 

Podle druhu masa

Milujete libové bez špetky tuku? S tím na grilu pohoříte. Abyste si užili skvělou chuť a šťavnatá
sousta, je potřeba volit maso aspoň trochu mramorované tukem. Než rozpálíte gril, nezapomeňte
maso s dostatečným předstihem namarinovat. Nejenže bude chutnější, ale krásně zkřehne.
Mrkněte, jak na to.

 

Hovězí

Vyzrálé hovězí je na gril jako dělané. Chybu neuděláte s rib eye steakem z vysokého roštěnce, který
je tak akorát prorostlý tukem. Maso je díky tomu chutné a šťavnaté. Pro grilování si hodí i T-bone
steaky nebo steaky z nízkého roštěnce. Kdybyste chtěli méně tučný, ale přesto pořád výborný,
kousek masa, připravte si rump steak z kýty. Nároční strávnici si nesmí nechat ujít jemnou svíčkovou,
ze které si připravíte luxusní bifteky.

Vepřové

Cítíte tu vůni? Vepřové umí na grilu udělat parádu. Výborné jsou kvalitnější části jako kotlety, kýta
nebo krkovička. Skvěle také chutnají žebra nebo plec. Kdo miluje pořádně prorostlé maso, tomu na
grilu nesmí chybět bůček. Kvůli tomu, že je opravdu tučný a tuk z něho bude odkapávat poměrně
hojně, je nejlepší hodit ho na elektrický gril. Naopak nejméně tučné maso nabízí panenka, ze které
připravíte křehké medailonky.

Kuřecí

Kuře je poměrně univerzální, ugrilovat ho můžete prakticky celé. Od prsou přes křidýlka až po
stehna. Kuřecí (bez kosti) je navíc rychlé na přípravu, protože je křehké a stačí mu jen pár minut
v marinádě. Také se i rychle propeče, a je tím pádem ideální na špíz se zeleninou. A užijí si ho i ti,
kteří se nechtějí ani na grilu vzdát libového.

Zvěřina

Je pro vás zvěřina ekvivalentem k dlouhé a složité přípravě? Když je maso správně odleželé, je na
grilu udělané během chvilky. Vhodné je dančí, kančí i srnčí maso – nejlépe uděláte s kýtou, hřbetem
nebo svíčkovou. U bažanta a další pernaté zvěře volte ideálně prsa.

Ryby

Že je rybí maso na gril moc křehké? Stačí dodržet pár grilovacích zásad a vůbec to nevadí, naopak.
Nejoblíbenější mořské ryby jsou rozhodně losos tuňákem, z těch sladkovodních vede pstruh a
makrela. Na gril se ale hodí i další druhy, jediná podmínka je, aby byly opravdu čerstvé. Tedy aby
měly lesklé oko a kůži a voněly vodou, ne rybinou. Kromě ryb si můžete ugrilovat třeba krevety nebo chobotničky. I u těch platí, že je čerstvost na prvním místě.

cca 300 g
Cena dle dodané hmotnosti
Více info
cca
 177,27 Kč
599,90 Kč/kg

Pár rad pro úspěšné grilování

  • • Maso nikdy nenaklepávejte.
  • • Vyndejte maso minimálně hodinu předem, ať se zahřeje na pokojovou teplotu.
  • • Nikdy do masa nepíchejte, abyste zjistili, že je už hotové – vytekla by z něj šťáva.
  • • Nezaplňujte celý rošt, nechte volnou aspoň třetinu plochy.
  • • Tučnější maso připravujte na alobalovém grilovacím tácku, aby nekapal tuk přímo do ohně.

Teď už zbývá jen přikousnout čerstvý křupavý chléb a dochutit tou správnou omáčkou. Dobrou chuť!