Naše maso
Naše maso Vepřová kotleta s kostí z přeštíka
cca 0,64 kgcca
Doručení už do 60 minut
Každý den odebíráme ty nejčerstvější potraviny z místních zdrojů, kterým můžete důvěřovat.
- Popis
- Složení
- Podobné produkty
- Další produkty značky
- Recepty
Vepřová kotleta s kostí prémiové kvality z přeštického černostrakatého prasete. Kotleta má hodně společného s nízkým roštěncem z hovězího. Jde o podlouhlý zádový sval ležíci po stranách páteře, který začíná za lopatkami a končí před kýtou. Na povrchu se nechává hřbetní sádlo a většina kotlet má žebírko.
Kotleta z přeštíka je krásně šťavnatá díky rovnoměrnému jemnému mramorování a povrchovému sádlu – před opékáním ho nikdy neodkrajujte. V Našem mase ji nechávají vyzrát týden nasucho a krájí na silnější plátky. Stejně jako u hovězího platí, že si vždycky víc pochutnáte na vyšším steaku.
Slovo kotleta pochází buď z italského cotoletta, nebo německého kotelett. V angličtině se můžete setkat s výrazy chop nebo loin (ten ovšem sedí spíš ke kotletě bez kosti – pečeni).
Balení obsahuje 2 kotlety (celkem cca 600 g). Baleno ve vakuu.
Přeštické černostrakaté prase
Maso z přeštíků má díky velkému podílu tuku, který se nachází v mase i na povrchu, specifickou chuť a „šmrnc“, díky mezisvalovému tuku je krásně křehké a hezky voní. Chovatelé vyšlechtili přeštického vepře již v 19. století, a to křížením místního prasete (českého hřebenáče) se starými anglickými a německými plemeny, dováženými po roce 1850 na Přešticko, Klatovsko a Domažlicko. Většina těchto plemen byla černostrakatých s klopeným uchem a takový je i přeštík. Jeho kvalitní maso se tradičně používalo hlavně na výrobu vyhlášené Pražské šunky.
Ve dvacátém století byl chov těchto prasat maso–sádelného typu s vyšší vrstvou hřbetního tuku potlačován ve prospěch výrazně masných prasat, která přinášejí rychlejší a snadnější zisk. Nyní se přeštíci vracejí do popředí zájmu, a dokonce se stává, že někteří chovatelé vydávají za přeštíky jiná strakatá plemena. Našimi partnery jsou však pouze chovatelé s uznanými chovy přeštických černostrakatých prasat.
Použití
Kotleta z přeštíka se dá připravit několika způsoby. Je z ní skvělá minutka, řízek i pečeně, nejvíc jí však svědčí minutková úprava na pánvi nebo grilu. Vždy ji předtím nechte aspoň hodinu při pokojové teplotě. Sádlo nařízněte do mřížky a maso osolte bezprostředně před úpravou. Na rozpálené pánvi kotletu nejprve postavte na naříznuté sádlo, nechte ho vypéct a pak na něm maso opékejte 2–3 minuty z každé strany, hezky dozlatova. Potom kotletu přesuňte do trouby a při 100 °C ji nechte na roštu 8–10 minut dopéct. Před podáváním nechte maso ještě chvíli odpočinout na teplém talíři.
Podobně kotletu připravíte i na grilu, jen je lepší ji opékat na grilovací desce, aby se kotleta opekla ve vlastním sádle a to neshořelo. Odpočinout ji pak nechte na roštu v části grilu s nižší teplotou.
O výrobci
Řeznictví Naše maso prodává hovězí z plemene čestr a wagyu, vepřové z přeštíků a uzeniny podle prvorepublikových receptur. Do řeznictví v Dlouhé ulici je dodává Amaso, které odebírá od tuzemských dodavatelů a v případě wagyu také z farmy Torikai v Japonsku. Řezníci se se svými dodavateli osobně znají, dbají na to, aby zvířata žila spokojený život a dohlížejí na porážku. Ve výrobně v Jenči pak maso sami bourají, nechávají zrát a vyrábějí z něj uzeniny.
Skladování
Skladujte v chladu při teplotě 1–4 °C. Po otevření určeno k okamžité spotřebě.
Výrobce
AMASO CZ, s.r.o.
Maiselova 38
Praha 1
Česká republika
Trvanlivost
Složení
Vepřová kotleta s kostí | 100 % |