Naše maso
Naše maso Špek z přeštíka
cca 280 gBĚŽNĚ ČERSTVÉ 11 DNŮ
cca
Doručení už do 60 minut
Každý den odebíráme ty nejčerstvější potraviny z místních zdrojů, kterým můžete důvěřovat.
- Popis
- Složení
- Podobné produkty
- Další produkty značky
- Recepty
Uzený špek s kůží vyrobený ze sádla přeštického černostrakatého prasete. Uzený špek (slanina), stejné jako jiná uzená masa, patří mezi tradiční uzenářské výrobky a každá dobrá hospodyňka ho má vždy ve špajzu nebo v chladničce. Hřbetní sádlo s kůží se nasolí nasucho a natěsno se naskládá do nádob. Takto vydrží několik týdnů až měsíců. Některé národy ho pak jedí jen takto, solené, s chlebem a kořalkou, jiné zase přidávají byliny a jedí ho syrové anebo s ním vaří. V Amase špek po prosolení krátce opláchnou ve studené vodě a udí pěkně doměkka.
Balení obsahuje cca 250–300 g špeku v celku. Baleno ve vakuu.
Přeštické černostrakaté prase
Maso z přeštíků má díky velkému podílu tuku, který se nachází v mase i na povrchu, specifickou chuť a „šmrnc“, díky mezisvalovému tuku je krásně křehké a hezky voní. Chovatelé vyšlechtili přeštického vepře již v 19. století, a to křížením místního prasete (českého hřebenáče) se starými anglickými a německými plemeny, dováženými po roce 1850 na Přešticko, Klatovsko a Domažlicko. Většina těchto plemen byla černostrakatých s klopeným uchem a takový je i přeštík. Jeho kvalitní maso se tradičně používalo hlavně na výrobu vyhlášené Pražské šunky.
Ve dvacátém století byl chov těchto prasat maso–sádelného typu s vyšší vrstvou hřbetního tuku potlačován ve prospěch výrazně masných prasat, která přinášejí rychlejší a snadnější zisk. Nyní se přeštíci vracejí do popředí zájmu, a dokonce se stává, že někteří chovatelé vydávají za přeštíky jiná strakatá plemena. Našimi partnery jsou však pouze chovatelé s uznanými chovy přeštických černostrakatých prasat.
Použití
Uzený špek si vychutnejte jen tak, nastudeno, se špetkou papriky, čerstvým chlebem a kyselou okurkou, anebo na něm zkuste udělat míchaná vajíčka. Poslouží i jako výborný základ omáček či pečení a hodí se ke špikování.
O výrobci
Řeznictví Naše maso prodává hovězí z plemene čestr a wagyu, vepřové z přeštíků a uzeniny podle prvorepublikových receptur. Do řeznictví v Dlouhé ulici je dodává Amaso, které odebírá od tuzemských dodavatelů a v případě wagyu také z farmy Torikai v Japonsku. Řezníci se se svými dodavateli osobně znají, dbají na to, aby zvířata žila spokojený život a dohlížejí na porážku. Ve výrobně v Jenči pak maso sami bourají, nechávají zrát a vyrábějí z něj uzeniny.
Skladování
Skladujte při teplotě 0–4 °C.
Výrobce
AMASO CZ, s.r.o.
Maiselova 38
Praha 1
Česká republika
Trvanlivost
Složení
Vepřové sádlo s kůží |
Jedlá sůl |
Nutriční hodnoty na 100 g
Energetická hodnota | 3392 kJ/803 kCal |
Tuky | 88 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 32 g |
Sacharidy | 0 g |
z toho cukry | 0 g |
Bílkoviny | 2.8 g |
Sůl | 2.5 g |
Vláknina | 0 g |