

Naše maso
Naše maso Sušená krkovice z přeštíka
100 gDoručení už do 60 minut
Každý den odebíráme ty nejčerstvější potraviny z místních zdrojů, kterým můžete důvěřovat.
- Popis
- Složení
- Podobné produkty
- Další produkty značky
- Recepty
Sušená krkovice prémiové kvality z masa přeštického černostrakatého prasete. Sušenou krkovici (coppa) vyrábí v Amase podle receptury inspirované starými italskými postupy. Krkovici z přeštíka potřou směsí soli a koření s dominantní chutí jalovce a skořice. Po 3 týdnech maso opláchnou suchým bílým vínem. Víno spláchne z povrchu sůl a sníží pH (maso okyselí a tím i dezinfikuje), čímž zároveň podpoří fermentaci. Krkovici pověsí na háček, a až přirozeně oschne, vložíme ji do hovězího deníku (slepého střeva). Tento přírodní obal, který má silnou stěnu, zamezí takzvanému zakroužkování (příliš rychlému zaschnutí povrchu a vytvoření neprostupné vrstvy – maso by se pak špatně sušilo). Pevně ováží provázkem, aby deník k povrchu masa dokonale přilnul, a zavěšenou krkovici pozvolna suší 4 měsíce. Poté provázek a vysušený deník sundají, a sušená krkovice je na světě. Pak už ji pro vás jen nakrájí na tenké plátky, abyste si ji mohli vychutnat kdykoli a kdekoli.
Balení obsahuje cca 100 g krájené krkovice. Baleno ve vakuu.
Přeštické černostrakaté prase
Maso z přeštíků má díky velkému podílu tuku, který se nachází v mase i na povrchu, specifickou chuť a „šmrnc“, díky mezisvalovému tuku je krásně křehké a hezky voní. Chovatelé vyšlechtili přeštického vepře již v 19. století, a to křížením místního prasete (českého hřebenáče) se starými anglickými a německými plemeny, dováženými po roce 1850 na Přešticko, Klatovsko a Domažlicko. Většina těchto plemen byla černostrakatých s klopeným uchem a takový je i přeštík. Jeho kvalitní maso se tradičně používalo hlavně na výrobu vyhlášené Pražské šunky.
Ve dvacátém století byl chov těchto prasat maso–sádelného typu s vyšší vrstvou hřbetního tuku potlačován ve prospěch výrazně masných prasat, která přinášejí rychlejší a snadnější zisk. Nyní se přeštíci vracejí do popředí zájmu, a dokonce se stává, že někteří chovatelé vydávají za přeštíky jiná strakatá plemena. Našimi partnery jsou však pouze chovatelé s uznanými chovy přeštických černostrakatých prasat.
Použití
Sušenou krkovici si nejlépe vychutnáte natemperovanou na pokojovou teplotu, zvýrazní se tak její delikátní chuť a vůně přeštíka. Je výbornou společnicí k vínu, zrajícím sýrům, ovoci a pečivu. Hodí se také do sendvičů a využijete ji i obdobně jako pancettu při vaření pokrmů z klasické italské kuchyně. Do plátku krkovice můžete zabalit chřest nebo masové špízy na gril, opečenou ji přidejte do salátu, ale i do těstovin či rizota.
O výrobci
Řeznictví Naše maso prodává hovězí z plemene čestr a wagyu, vepřové z přeštíků a uzeniny podle prvorepublikových receptur. Do řeznictví v Dlouhé ulici je dodává Amaso, které odebírá od tuzemských dodavatelů a v případě wagyu také z farmy Torikai v Japonsku. Řezníci se se svými dodavateli osobně znají, dbají na to, aby zvířata žila spokojený život a dohlížejí na porážku. Ve výrobně v Jenči pak maso sami bourají, nechávají zrát a vyrábějí z něj uzeniny.
Skladování
Skladujte v chladu při teplotě 1–4 °C. Po otevření určeno k okamžité spotřebě.
Výrobce
AMASO CZ, s.r.o.
Maiselova 38
Praha 1
Česká republika
Trvanlivost
Složení
Vepřová krkovice bez kosti |
Mořská sůl |
Pepř černý |
Jalovec |
Skořice |
Bobkový list |
Bílé víno |
Nutriční hodnoty na 100 g
Energetická hodnota | 1498 kJ/358 kCal |
Tuky | 29 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 9.5 g |
Sacharidy | 1 g |
z toho cukry | 0.5 g |
Bílkoviny | 24 g |
Sůl | 4 g |
Vláknina | 0 g |
Alergeny
Oxid siřičitý a siřičitany |