Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 300 g velkých bílých fazolí
- 1,6 l hovězího vývaru
- 200 g oloupané cibule
- 6 stroužků česneku
- 600 g jehněčí kýty
- pepř
- sůl
- 2 lžíce sádla
- 4 lžičky sladké papriky
- 70 g rajčatového protlaku
- 500 g rajčat
- 160 g slaniny
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup
- 1Fazole přes noc namočíme do studené vody, druhý den je scedíme a propláchneme. Dáme je do hrnce, přilijeme 1 litr vývaru, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni je uvaříme doměkka. Měkké fazole slijeme a vývar, ve kterém se vařily, uschováme.
- 2Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Maso nakrájíme na kostky o hraně 3 cm a důkladně promícháme se 2 lžičkami soli.
- 3V kastrolu na středním ohni rozehřejeme sádlo a na něm za občasného míchání orestujeme cibuli dozlatova. Přidáme maso a důkladně ho za častého míchání restujeme ze všech stran tak dlouho, dokud se neodpaří veškerá šťáva, kterou maso pustí. Na dně kastrolu tak zbude opět jen tuk. Přidáme papriku a protlak a promícháme.
- 4Zalijeme 600 ml hovězího vývaru, přivedeme k varu, stáhneme oheň pod třetinu a za občasného míchání dusíme pod pokličkou 50 minut. Ke změklému masu přidáme uvařené fazole s polovinou vývaru, ve kterém se vařily. Přidáme česnek a důkladně zamícháme.
- 5Rajčata oloupeme a nakrájíme na kousky 1,5×1,5 cm. Slaninu nakrájíme na nudličky a spolu s rajčaty přidáme do omáčky. Vaříme na mírném ohni dalších 20 minut. Nakonec ochutíme solí a pepřem.
Tip
Velké bílé fazole chutnají v tomto pokrmu nejlépe.
Místo kýty můžete použít i plec.
Společně se sladkou paprikou můžete přidat i špetku papriky pálivé.
Aby maso udrželo šťávu, zalijte ho teplým vývarem. K jehněčímu se nejlépe hodí hovězí vývar.
Lepší je vařit fazole ve vývaru – nasáknou ho a budou mít lepší chuť. V tomto receptu ho navíc dál využijete.

Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef