• Vážení zákazníci, moc se omlouváme za současná omezení naší služby. Vzhledem k aktuální situaci jsme bohužel museli přistoupit k následujícím opatřením:
    - je možné provést pouze 1 nákup denně na osobu a to bez možnosti doobjednávky
    - max. počet položek na jeden nákup je 30. Pro Premium zákazníky 40. Položka znamená druh zboží např. banán, houska nebo  konkrétní druh jogurtu
    - rušíme 15minutová časová okna pro doručení vašich nákupů – možnost objednání je pouze v rámci hodin
    Moc děkujeme za trpělivost a shovívavost. I těmito opatřeními jsme schopni navýšit naše kapacity a zajistit doručení Vašich nákupů. Váš Rohlík

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

KOLÍNKO

  • 1,8 kg jehněčích kolen (4 kusy)
  • 240 g oloupané cibule
  • 120 g másla
  • 100 g oloupaného celeru
  • 100 g oloupané mrkve
  • 100 g oloupané petržele
  • 4 l drůbežího vývaru
  • 700 ml suchého červeného vína
  • 6 stroužků česneku
  • 6 lžic řepkového oleje
  • 12 kuliček černého pepře
  • 4 bobkové listy
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • mletý pepř
  • sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

Postup na kolínko

  • 1Troubu rozehřejeme na 160 °C.
  • 2Cibuli nakrájíme nahrubo. Česnek oloupeme. Každé koleno zespodu u kosti nařízneme ostrým nožem a do zářezu vložíme jeden stroužek česneku. Do masa ze všech stran důkladně vetřeme sůl. Maso opepříme čerstvě mletým pepřem.
  • 3V kastrolu na vyšším ohni rozpálíme olej. Kolena ze všech stran opečeme dozlatova a dáme stranou. Stáhneme oheň na polovinu, do kastrolu přidáme 60 g másla a cibuli a za častého míchání ji orestujeme dozlatova. Přidáme kuličky pepře, bobkové listy, protlak a rozmarýn a vše za stálého míchání 1 minutu restujeme. Přilijeme víno, přivedeme ho k varu, zamícháme, vložíme zpět kolena, oheň stáhneme na polovinu a víno odvaříme na polovinu původního objemu.
  • 4Přidáme zbylý česnek a vývar a přivedeme k varu. Kastrol přiklopíme poklicí nebo alobalem a vložíme ho do rozehřáté trouby. Pečeme 2 hodiny nebo dokud maso není zcela měkké.
  • 5Upečená kolena vyjmeme opatrně z kastrolu a dáme stranou na teplé místo. Z povrchu šťávy stáhneme naběračkou tuk a vyhodíme ho. Šťávu přecedíme přes jemné síto do čistého kastrolu.
  • 6Mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostky o hraně 0,5 cm a přidáme je do šťávy, ve které se dusila kolena. Do kastrolu vrátíme kolínka a na středním ohni svaříme šťávu na konzistenci sirupu. Kolínka šťávou často přeléváme. Stáhneme z ohně a postupně vmícháme na kostičky nakrájený zbytek chlazeného másla. V případě potřeby omáčku dochutíme solí.

TIP

Řepkový olej můžete nahradit olejem slunečnicovým, i když řepkový je v tomto případě vhodnější. Vydrží vyšší teplotu, než se začne přepalovat. Na porci počítejte s jedním jehněčím kolenem. Maso by mělo mít před restováním pokojovou teplotu. Použijte plnější červené víno. Abyste nemuseli kolena s vývarem přendávat do pekáče, vařte vše už od začátku v takové nádobě, kterou můžete vložit do trouby. Omáčka se již nesmí vařit, jakmile do ní na konci vmícháte chlazené máslo. Touto technikou omáčku zjemníte, naleštíte a zahustíte. Kolínka můžete servírovat bramborovou, celerovou nebo nastavovanou kaší. Recepty od Romana Vaňka najdete na Rohlík Chef v kategorii přílohy.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

KOLÍNKO

1,8 kg jehněčích kolen (4 kusy)
240 g oloupané cibule
120 g másla
 
100 g oloupaného celeru
 
100 g oloupané mrkve
 
100 g oloupané petržele
 
4 l drůbežího vývaru
 
700 ml suchého červeného vína
 
6 stroužků česneku
 
6 lžic řepkového oleje
 
12 kuliček černého pepře
 
4 bobkové listy
 
4 lžíce rajského protlaku
 
2 větvičky rozmarýnu
 
mletý pepř
 
sůl