Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
KOLÍNKO
- 1,8 kg jehněčích kolen (4 kusy)
- 6 stroužků česneku
- sůl
- mletý pepř
- 240 g oloupané cibule
- 6 lžic řepkového oleje
- 120 g másla
- 12 kuliček černého pepře
- 4 bobkové listy
- 4 lžíce rajského protlaku
- 2 větvičky rozmarýnu
- 700 ml suchého červeného vína
- 4 l drůbežího vývaru
- 100 g oloupaného celeru
- 100 g oloupané mrkve
- 100 g oloupané petržele
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup na kolínko
- 1Troubu rozehřejeme na 160 °C.
- 2Cibuli nakrájíme nahrubo. Česnek oloupeme. Každé koleno zespodu u kosti nařízneme ostrým nožem a do zářezu vložíme jeden stroužek česneku. Do masa ze všech stran důkladně vetřeme sůl. Maso opepříme čerstvě mletým pepřem.
- 3V kastrolu na vyšším ohni rozpálíme olej. Kolena ze všech stran opečeme dozlatova a dáme stranou. Stáhneme oheň na polovinu, do kastrolu přidáme 60 g másla a cibuli a za častého míchání ji orestujeme dozlatova. Přidáme kuličky pepře, bobkové listy, protlak a rozmarýn a vše za stálého míchání 1 minutu restujeme. Přilijeme víno, přivedeme ho k varu, zamícháme, vložíme zpět kolena, oheň stáhneme na polovinu a víno odvaříme na polovinu původního objemu.
- 4Přidáme zbylý česnek a vývar a přivedeme k varu. Kastrol přiklopíme poklicí nebo alobalem a vložíme ho do rozehřáté trouby. Pečeme 2 hodiny nebo dokud maso není zcela měkké.
- 5Upečená kolena vyjmeme opatrně z kastrolu a dáme stranou na teplé místo. Z povrchu šťávy stáhneme naběračkou tuk a vyhodíme ho. Šťávu přecedíme přes jemné síto do čistého kastrolu.
- 6Mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostky o hraně 0,5 cm a přidáme je do šťávy, ve které se dusila kolena. Do kastrolu vrátíme kolínka a na středním ohni svaříme šťávu na konzistenci sirupu. Kolínka šťávou často přeléváme. Stáhneme z ohně a postupně vmícháme na kostičky nakrájený zbytek chlazeného másla. V případě potřeby omáčku dochutíme solí.
Tip
Řepkový olej můžete nahradit olejem slunečnicovým, i když řepkový je v tomto případě vhodnější. Vydrží vyšší teplotu, než se začne přepalovat.
Na porci počítejte s jedním jehněčím kolenem. Maso by mělo mít před restováním pokojovou teplotu.
Použijte plnější červené víno.
Abyste nemuseli kolena s vývarem přendávat do pekáče, vařte vše už od začátku v takové nádobě, kterou můžete vložit do trouby.
Omáčka se již nesmí vařit, jakmile do ní na konci vmícháte chlazené máslo. Touto technikou omáčku zjemníte, naleštíte a zahustíte.
Kolínka můžete servírovat bramborovou, celerovou nebo nastavovanou kaší. Recepty od Romana Vaňka najdete na Rohlík Chef v kategorii přílohy.

Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef