Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy
1 KUS

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

KRUSTA

  • 150 g sušenek
  • 60 g másla + 1 lžíce másla na vymazání formy

KRÉM

  • 800 g lučiny
  • 130 g cukru
  • 4 vejce + 2 žloutky

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Ingredience na krém by měly mít pokojovou teplotu. Vajíčka a sýr vyndejte z lednice včas, zhruba 1 hodinu předem.
  • 2Rozevírací dortovou formu o průměru 24 cm velmi dobře vymažte rozpuštěným máslem, abyste pak hotový cheesecake snadno vyndali. Dno formy můžete navíc vyložit kruhem vystřiženým z pečicího papíru. U pevné formy je papír nezbytný, pokud hotový cheesecake chcete vyndat v jednom kuse. Protože budete cheesecake péct ve vodní lázni, musíte ještě utěsnit rozevíratelnou formu. Dva čtyřiceticentimetrové kousky alobalu položte přes sebe do kříže a doprostřed postavte vymazanou formu. Zvenku formu alobalem těsně obalte.
  • 3Troubu začněte předehřívat na 160 stupňů, horkovzduch nechte vypnutý.
  • 4Sušenky nasypte do mikrotenového sáčku, rozdrťte válečkem na nudle a smíchejte s rozpuštěným máslem. Pohodlné hospodyňky mohou sušenky několika rychlými pulsy rozdrtit v kuchyňském robotu s nasazeným dvojitým ostřím a pak přidat máslo rovnou z lednice. Po další sekvenci rychlých pulsů vytvoří sušenková hmota slepence a je tedy v ideální kondici pro přesun do formy.
  • 5Sušenkovou směs přesypte do formy, rozhrňte do stejné vrstvy po celém spodku a pečlivě upěchujte skleničkou s rovným dnem. Formu uložte do lednice, než v dalším kroku připravíte krém.
  • 6Rozetřete dohladka smetanový sýr či jeho alternativu, opět to jde nejlépe v kuchyňském robotu s dvojitým ostřím, tentokrát ale při co nejnižších otáčkách. Několikrát přitom zastavte robot a gumovou stěrkou setřete sýr ze stěn. Do krému se musí dostat co nejméně vzduchu, proto míchejte co nejkratší možnou dobu. Jakmile je sýr hladký, přidejte cukr a postup opakujte, znovu musíte získat hladký krém. Pak totéž zopakujte s vajíčky, vmíchejte je jedno po druhém, a nakonec i samotné žloutky. Čím více se budete blížit ke konci, tím méně mixujte.
  • 7Krém nalijte na vychlazený sušenkový základ a nechte 5 minut odpočívat, aby případné vzduchové bublinky opustily střežený prostor.
  • 8Zatímco krém odpočívá a zbavuje se bublinek, přiveďte k varu 1,5 až 2 litry vody. Do trouby vložte prázdný pekáček, dost velký na to, aby pojal vaši připravenou dortovou formu. Formu do něj přeneste a do pekáčku nalijte tolik vroucí vody, aby dosahovala zhruba do poloviny výšky formy. Zavřete troubu a 30 minut ji vůbec neotvírejte.
  • 9Lžící zkuste poklepat na okraj formy. Jestliže se prostředek dortu třese jako sulc a přitom už není tekutý, což poznáte obyčejným opatrným dotykem prstu, máte dopečeno. Kdybyste pokračovali dál, dort popraská a přepeče se. Pokud ještě uprostřed vidíte trochu tekutého krému, pokračujte dalších pět minut a test zopakujte.
  • 10Jakmile je dort upečený, vypněte troubu, pootevřete dvířka o pár centimetrů a cheesecake nechte ve vodní lázni zvolna vychládat. Po půl hodině ho vyndejte na kuchyňskou linku, zbavte ho alobalu a jakmile vychladne úplně, přesuňte ho k dalšímu ztuhnutí do lednice. Po osmi hodinách chlazení by měl být plně ztuhlý a připravený na defilé.
  • 11Odejměte boční část formy, překlopte dort dnem nahoru na vymazaný talíř a krouživým pohybem opatrně sejměte dno a pak ještě i papír. Překlopte dort na servírovací podnos a sundejte z horní strany pomocný talíř.
Tip
Zbytečně nepanikařte, pokud se vám celá operace nevydaří, popraskaný koláč lze vždy zamaskovat nánosem další vrstvy, například ušlehané šlehačky, ovoce, čokoládové glazury. Dort se nejlépe krájí nahřátým nožem (pomůže vám vysoká sklenice plná horké vody a utěrka).
Kuchařka pro dceru
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.

KRUSTA

KRÉM