Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA KORPUS
- 210 g másla nakrájeného na kostky
- 260 g cukru krupice
- 100 g hořké čokoláda nasekané na kousky (nebo v peckách)
- 30 g kakaa
- 2 vejce
- 140 g bílého jogurtu
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 280 g hladké mouky
- 2½ čajové lžičky sody
- 140 g piva typu stout
SUROVINY NA ŽELÉ
- 2 vanilkové cukry
- alkohol (cassis, portské, rum, červené víno)
- 1 plátek želatiny
- 400 g mraženého nebo čerstvého lesního a zahradního ovoce
SUROVINY NA ČOKO-TVAROHOVÝ KRÉM
- 100 g hořké čokolády nasekané nebo v peckách
- 100 g mléčné čokolády nasekané nebo v peckách
- 360 g šlehačky 40%
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
SUROVINY NA SESTAVENÍ DORTU
- Ovoce na ozdobení (např. třešně)
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA KORPUS
- 1Předehřejte troubu na 170˚ C. Připravte si dortovou formu o průměru 24 – 26 cm s odnímatelným dnem, které vyložte pečícím papírem. Boky lehce vymažte máslem a rovněž vyložte pruhy pečícího papíru.
- 2Nalejte pivo do rendlíku, přidejte nakrájené máslo a zahřívejte pozvolna do rozpuštění. Přidejte nasekanou čokoládu a cukr a při občasném zamíchání nechte rozpustit (nevařte). Sejměte z plotýnky a nechte trochu vychladnout.
- 3Ve větší míse smíchejte vejce, jogurt a vanilkový extrakt a prošlehejte lehce dohladka. V jiné misce smíchejte mouku smíchanou se sodou a kakao. K vaječné směsi přidávejte střídavě po částech (na dvakrát až třikrát) pivní směs a sypké suroviny.
- 4Nalijte těsto do připravené formy a pečte cca 45 – 55 minut (vyzkoušejte špejlí, jestli není těsto ještě mazlavé). Po upečení nechte 10 minut chladnout ve formě na mřížce a pak vyklopte dnem vzhůru na mřížku a nechte zcela vychladnout.
POSTUP NA ŽELÉ
- 1Plátek želatiny namočte do studené vody. Ovoce s cukrem svařte, stačí do změknutí, jde-li o mražené ovoce nebo do puštění šťávy, jde-li o ovoce čerstvé. Krátce zavařte případný alkohol. Odstavte a vmíchejte vymačkaný změklý plátek želatiny do rozpuštění. Nechte v lednici zcela vychladnout a lehce zatuhnout.
POSTUP NA ČOKO-TVAROHOVÝ KRÉM
- 1Čokoládu dejte do misky. Polovinu (180 g) šlehačky zahřejte těsně pod bodu varu, odstavte a vlijte na nalámanou čokoládu. Nechte minutu stát a pak rozmíchejte dohladka. Pokud se vám to nepovede a čokoláda se nerozpustí, pomozte si několika 15 vteřinovými úseky v mikrovlnce.
- 2Následně hned vmíchejte stěrkou tvaroh a uložte na chvíli do lednice.
- 3Zbylých 180 g šlehačky ušlehejte do téměř tuha (pokud použijete méně tučnou, pak dotuha, resp. co vám smetana dovolí, aniž by se srazila) a stěrkou vmíchejte do tvarohovo – čokoládového základu.
POSTUP NA SESTAVENÍ DORTU
- 1Korpus jednou prořízněte. Naneste na spodní část želé (nejde o želé blok, ale o ovocnou hmotu, nanášejte lžící) a zatřete částí krému (téměř polovinou). Přiklopte vrchním dílem a naneste zbytek krému.
Tip
Svařte větší množství ovoce na želé a než vmícháte želatinový plátek, odlijte si část šťávy stranou. Touto šťávou pak před nanesením ovoce a krému zvlhčete korpusy (obě patra).

Under Cake Pressure
Za blogem Under Cake Pressure se skrývají dvě sestry, které pojí vášeň k tvoření dezertů. Veronika s Alžbětou vytváří pro Rohlík exkluzivní recepty, a tak si na jejich dobrotách můžete smlsnout i vy!