Milí zákazníci, poptávka po naší službě se dramaticky zvyšuje. Abychom mohli obsloužit ještě více zákazníků, omezujeme počet objednávek na jeden den na osobu. Počet položek nákupu je pak omezen na 35. Rušíme možnost platby v hotovosti a stravenkami, výjimku mají pouze senioři a ZTP. Plaťte prosím předem platební kartou. Současně pozastavujeme vracení nákupních tašek a zákazníky v karanténě prosíme, aby nám nevraceli vratné obaly. Všechny Vás moc prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

Suroviny

  • 400 g zadního hovězího masa
  • 400 g jehněčí kýty
  • 250 g uzené krkovice
  • 100 g špeku
  • 1 syrová oloupaná brambora
  • 1 rajče
  • 1 bílá paprika
  • 1 střední cibule
  • ½ lžičky jalovce
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžíce jemně nastrouhaného křenu
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • chleba
  • pepř
  • sůl

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • alobal

Postup

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 180 °C.
  • 2
    Hovězí a jehněčí maso nakrájíme na plátky 1 cm silné, 10 cm dlouhé a 6 cm široké. Každý kousek jehněčího masa osolíme a opepříme z obou stran a na jednu stranu rozetřeme hořčici.
  • 3
    Špek a uzenou krkovici nakrájíme na plátky 0,5–1 cm silné a 5 cm dlouhé a široké. Klobásu oloupeme a nakrájíme na kolečka. Na každý plátek jehněčího položíme plátek špeku a přehneme, aby byl špek zabalený.
  • 4
    Hovězí plátky osolíme a opepříme, na každý dáme kolečko klobásy a přehneme, aby byla klobása zabalená. Do uzené krkovice z jedné strany vetřeme jalovec, kmín a křen.
  • 5
    Bramboru omyjeme a nakrájíme na plátky silné 0,5 cm, papriku na čtverce o straně 5 cm. Cibuli oloupeme, překrojíme na čtvrtiny a rozdělíme na jednotlivé dílky.
  • 6
    Na jehlu napíchneme jako první půl brambory řeznou stranou dovnitř, aby držela maso, pak jehněčí, cibuli, hovězí, papriku, uzenou krkovici a stále opakujeme. Na konec jehly dáme kus brambory. Celý špíz zasypeme paprikou a lehce osolíme.
  • 7
    Rajče omyjeme, osušíme, překrojíme napůl a půlky nakrájíme na tenké plátky. Vyskládáme je na alobal a na ně položíme jehlu s masem. Jehlu důkladně zabalíme do alobalu a pečeme v troubě 30 minut. Hotovou živáňskou vyndáme a necháme zabalenou v alobalu 10 minut odležet.

TIP

Podávejte s chlebem. Strana uzeného, která je namazaná křenem, jalovcem a kmínem, by měla jít (od papriky) k masu. Můžete udělat jeden velký špíz, ale i více menších. Pak budete potřebovat více rajčat pod maso a více brambor na začátek a konec špízu. Na přípravu budete potřebovat jehly na špízy.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef