Suroviny

  • 10 g plátkové želatiny 
  • 1 vanilkový lusk
  • 400 g smetany min. 31%
  • 130 g cukru krupice

Na jahodovou omáčku

  • 12 celých jahod
  • 10 g vanilkového cukru
  • 10 g solamylu
  • 2 lžíce jahodového sirupu
  • čerstvá máta na ozdobení

Postup

  • 1
    Želatinu namočíme do misky se studenou vodou.
  • 2
    Vanilkový lusk podélně rozřízneme a špičkou nože z něj vyškrábneme semínka.
  • 3
    Smetanu vlijeme do rendlíku a přivedeme ji těsně pod bod varu – bude se z ní kouřit, ale nebude se vařit. Rendlík stáhneme z ohně. Do smetany přidáme cukr, vanilková semínka a lusk, promícháme a necháme zchladnout na teplotu 70–80 °C.
  • 4
    Želatinu vymačkáme a přidáme ji do teplé smetany. Pečlivě promícháme metličkou a přecedíme přes jemné síto do připravených misek. Necháme alespoň 4 hodiny v lednici vychladit.
  • 5
    Jahody očistíme a nakrájíme na čtvrtky.
  • 6
    Vodu s cukrem a solamylem smícháme a svaříme na mírném ohni v rendlíku. Přilijeme jahodový sirup, promícháme a přidáme nakrájené jahody. Promícháme a necháme vychladnout.
  • 7
    Na talíř vyklopíme panna cottu, přidáme jahody s omáčkou a ozdobíme lístky čerstvé máty.

TIP

K přípravě budete potřebovat 4 mističky Ø 9 cm a kuchyňský teploměr. Před podáváním dejte misky na chvíli do horké vody, panna cotta pak půjde lépe vyklopit. Pokud chcete získat panna cottu jemnější, a nechcete ji vyklápět na talíř, použijte místo 10 g želatiny jen 5 g a nalijte hotovou směs do skleniček, ve kterých nechte dezert vychladnout. Přidejte jahody a podávejte přímo ve skleničkách.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Suroviny

 
 
 
 

Na jahodovou omáčku