Milí zákazníci, poptávka po naší službě se díky mimořádné situaci dramaticky zvyšuje. Abychom mohli obsloužit ještě více lidí, kteří nás teď potřebují, omezujeme maximální počet položek v nákupu na 45. Dál děláme vše pro to, abychom ještě více navýšili naši kapacitu. Všechny vás moc prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

SUROVINY NA TĚSTO

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli

SUROVINY NA NÁPLŇ

  • 600 g červeného rybízu
  • 225 g krupicového cukru
  • 7 bílků (200 až 220 g)
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • 2 lžíce strouhanky
  • špetka soli

POSTUP NA TĚSTO

  • 1
    Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit do ledničky minimálně na 30 minut.
  • 2
    Těsto rozválíme na kolo o ∅ 32 cm a vložíme je do dortové formy s odnimatelným dnem o ∅ 26 cm. Těsto dlaní dobře přitiskneme ke dnu i bokům formy a na dně formy je propícháme vidličkou. Na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme nějaké závaží (fazole, hrách, keramzit), aby se těsto během pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C, v horkovzdušné 160°C, poté odstraníme pečicí papír se závažím a dopečeme ještě cca 5 minut.

POSTUP NA NÁPLŇ

  • 1
    Červený rybíz zbavíme stopek, omyjeme a necháme okapat. Strouhanku opražíme na sucho na pánvičce a necháme vychladnout. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme z nich hustý sníh. Pokud použijete mražené bílky, musíte je nechat částečně rozmrznout. Za stálého šlehání při nejvyšší rychlosti přidáváme k bílkům po lžících krupicový cukru (vždy se musí dobře zašlehat) a na závěr škrobovou moučku.
  • 2
    Čtyři vrchovaté lžíce sněhu odložíme stranou, do zbývajícího sněhu zamícháme rybíz. Na předpečený korpus koláče rozložíme strouhanku, na ni opatrně navršíme sněhovou směs s rybízem a na závěr vše přikryjeme odloženým sněhem bez rybízu. Pečeme cca 50 minut v troubě vyhřáté na 180°C, v horkovzdušné 160°C. Pokud by sníh příliš rychle hnědl, přikryjeme formu pečicím papírem.
  • 3
    Koláč podáváme úplně vychladlý.
Laskominy od Maryny
Autor receptu
Úspěšná brněnská foodbloggerka a majitelka skvělého pekařství spojila své síly s Rohlíkem a společně vám přinášíme várku skvělých laskomin.