Milí zákazníci, poptávka po naší službě se dramaticky zvyšuje. Abychom mohli obsloužit ještě více zákazníků, omezujeme počet objednávek na jeden den na osobu. Počet položek nákupu je pak omezen na 35. Rušíme možnost platby v hotovosti a stravenkami, výjimku mají pouze senioři a ZTP. Plaťte prosím předem platební kartou. Současně pozastavujeme vracení nákupních tašek a zákazníky v karanténě prosíme, aby nám nevraceli vratné obaly. Všechny Vás moc prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

Burger s trhanou kachnou

10 burgerů

SUROVINY NA DOMÁCÍ BURGER BULKY

  • 420 g hladké mouky
  • 1 vejce a 2 žloutky
  • 135 ml slunečnicového oleje
  • sůl
  • 210 ml vlažného mléka
  • 35 g cukr moučka
  • 35 gramů čerstvého droždí

SUROVINY NA TRHANOU KACHNU

  • 1 celý česnek
  • Sůl
  • Pepř
  • Kmín
  • 1 celá kachna bez drobů (nebo 6-8 kachních stehen)

SUROVINY NA KARAMELIZOVANOU CIBULKU

  • 4 větší červené cibule
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce cukru
  • Lžíce oleje
  • 1 větvička čerstvého rozmarýnu
  • Sůl
  • Pepř

SUROVINY NA PARMAZÁNOVÝ CHIPS

  • 10 lžic strouhaného parmazánu

SUROVINY NA DOMÁCÍ MAJONÉZU

  • 3 čerstvé žloutky
  • 225 ml slunečnicového oleje
  • Šťáva z půlky citronu

SUROVINY NA DOKONČENÍ BURGERU

  • 300 g sýru Gorgonzola
  • Vanička rukoly

POSTUP NA DOMÁCÍ BURGER BULKY

  • 1
    Nejdříve si připravíme kvásek smícháním vlažného mléka, cukru a droždí. V druhé míse si prosejeme mouku, přidáme vejce, žloutky, sůl a olej. Až vzejde kvásek, přelijeme ho do mísy, kde je prosetá mouka.
  • 4
    Těsto zpracováváme do té doby, než je těsto krásně sjednocené a hladké. Zpracované těsto přendáme do čisté mísy a necháme kynout.
  • 4
    Po vykynutí přendáme těsto na pomoučněnou plochu a rozdělíme ho na 10 stejných částí. Vypracujeme bochánky tak, aby na vrchu byly co nejhladší (aby nepopraskaly).
  • 4
    Bochánky přendáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vejcem a posypeme dle chuti např. sezamem, kmínem, solí... Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C (cca 15-20 minut).

POSTUP NA TRHANOU KACHNU

  • 1
    Očištěnou kachnu osolíme, opepříme, přidáme kmín a dáme spolu s oloupaným česnekem do uzavíratelného pekáče péct do předem vyhřáté trouby na 180-190 °C cca 3,5 hodin, přikrytou. Poté sundáme víko a necháme dopéct dokřupava. Maso by po upečení mělo jít krásně natrhat.

POSTUP NA KARAMELIZOVANOU CIBULKU

  • 1
    Cibuli nakrájíme na proužky, orestujeme ji na oleji a přidáme rozmarýn. Restujeme cca 10 minut, po orestování přidáme cukr. Cukr vytvoří na cibuli karamel.
  • 2
    Přidáme balzamikový ocet a necháme odpařit. Na konci vyndáme rozmarýn a necháme vychladnout.

POSTUP NA PARMAZÁNOVÝ CHIPS

  • 1
    Na parmazánový chips budeme potřebovat pouze strouhaný parmazán, který rozprostřeme na vyložený plech pečícím papírem do 10 hromádek a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C asi 3-5 minut. Po roztečení, vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Hromádky sýru je dobré dělat s většímu rozestupy, protože se sýr rozteče.

POSTUP NA DOMÁCÍ MAJONÉZU

  • 1
    Veškeré suroviny musí mít pokojovou teplotu, jinak by mohlo dojít ke sražení. Žloutky smícháme s citronovou šťávou, osolíme, opepříme a metličkou šleháme. Při šlehání postupně přidáváme olej. Nejlepší je přidávat po kapkách a pokaždé důkladně zapracovat, po zhoustnutí směsi už můžeme olej přidávat ve větším množství. Po zapracování veškerého oleje je majonéza hotová.

POSTUP NA DOKONČENÍ BURGERU

  • 1
    Bulku rozřízneme na polovinu, spodní část i horní část potřeme majonézou. Na spodní část dáme gorgonzolu, dále natrhanou kachnu, rukolu, karamelizovanou cibuli, parmazánový chips a přiklopíme druhou polovinou bulky.
Anna Šizlingová
Autor receptu
Anna Šizlingová je vítězkou soutěže o nejlepší #burgervrohliku. Její Burger s trhanou kachnou byl vybrán šéfkuchařem z Dish burger bistra a porazil více než 150 ostatních soutěžních receptů.