Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 2 vejce
- 190 ml plnotučného mléka
- 435 g špaldové mouky
- 130 g másla
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžíce mleté skořice (15 g)
- 21 g čerstvého droždí nebo 9 g sušeného droždí
- 100 g třtinového cukru
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Den předem oddělte 1 vejce a žloutek uchovejte zakrytý v lednici do druhého dne. Do mísy dejte 180 ml mléka pokojové teploty, rozdrobte droždí a rozpusťte v něm. Přidáme 425 g mouky, 40 g cukru, 60 g másla na kousky, sůl, bílek a druhé vejce. Hnětacím hákem ručního šlehače mícháme 10 minut na lesklé těsto (těsto by se mělo mírně lepit, nepřidávejte více mouky! ). Vytvarujte kouli, přikryjte a nechte přes noc v lednici.
- 2Druhý den vymažeme formu zbytkem másla. Pracovní plochu poprášíme zbylou moukou a těsto rozválíme válečkem na čtverec 40 x 40 cm.
- 3Na vyválené těsto potřeme tenkou vrstvu 60 g rozpuštěného másla. Smíchejte 60 g cukru se skořicí a rozdělte rovnoměrně navrch. Plát těsta od spodního konce pevně svineme a ostrým nožem nakrájíme na 8 kousků širokých asi 5 cm. Do formy vložte šneky řeznou stranou dolů a nechte přikryté 1 hodinu kynout.
- 4Předehřejte troubu na 180 °C horní/spodní ohřev. Zbytek žloutku z lednice rozšleháme se zbytkem mléka. Skořicové bochánky kolem dokola potřeme směsí žloutku a mléka a pečeme v troubě 25–30 minut do zlatova.
Tip
Ke skořicovo-cukrové směsi můžeme přidat nasekané mandle, ořechy a nebo slunečnicová semínka. Pro švédskou verzi skořicových buchet přidejte do směsi cukru a skořice 1 zarovnanou lžičku mletého kardamomu.
