Získejte exkluzivní výhody za vaši první objednávku:

Doručení už od 60 minut

30 dní doprava zdarma

100% záruka spokojenosti

Doprava

Košík

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

MAKOVÝ KORPUS

  • 125 g změklého másla
  • 10 g vanilkového cukru
  • 40 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 40 g třtinového cukru
  • 100 g modrého máku
  • 50 g mandlové moučky nebo jemně mletých mandlí
  • 50 g hořké čokolády (70%)
  • špetka soli

KRÉM

  • 400 g cream cheese či jiný sýr podobný Philadelphii
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 pomeranče

BRUSINKOVÉ ŽELÉ

  • 200 g čerstvých velkoplodých brusinek (klikva)
  • pomerančová šťáva a pomerančová kůra
  • 150 g krupicového cukru
  • 5 plátků želatiny (20 g)

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP NA MAKOVÝ KORPUS

  • 1
    Dno dortové formy o ∅ 23 cm vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme mandlovou moučkou.
  • 2
    Pomletý mák smícháme s mandlovou moučkou a jemně nastrouhanou čokoládou. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky.
  • 3
    Máslo utřeme s vanilkovým a moučkovým cukrem do pěny. Postupně do pěny zapracujeme jeden po druhém žloutky. Z bílků a soli vyšleháme sníh, do kterého postupně po lžících zašleháme třtinový cukr. Sníh spolu se sypkými surovinami opatrně zamícháme do máslové pěny. Těsto nalijeme do připravené formy, uhladíme a pečeme cca 35 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem. Po upečení necháme vychladnout ve formě.

POSTUP NA KRÉM

  • 1
    Pomeranče propaříme: Omyjeme je, odrhneme kartáčkem a 3x je přelijeme vařící vodou, aby se zbavily voskování a jiných nečistot. Ostrouháme z nich na jemném struhadle oranžovou vrstvu kůry a vymačkáme šťávu.
  • 2
    Máslo vyšleháme s cukrem a polovinou pomerančové kůry do pěny (cca 10 minut), přidáme sýr a polovinu pomerančové šťávy a třeme dalších 5 minut, dokud nevznikne hladký nadýchaný krém. Zbylou kůru a šťávu použijeme do brusinkového želé.
  • 3
    Krém rozetřeme rovnoměrně po celém makovém korpusu uzavřeném v dortové formě, na povrchu ho uhladíme do rovna. Dortovou formu vložíme do ledničky, aby krém ztuhl.

POSTUP NA Brusinkové želé

  • 1
    Želatinu namočíme do trošky studené vody a necháme ji nabobtnat (připomíná pomačkaný igelitový sáček).
  • 2
    200 ml vody svaříme s cukrem, pomerančovou šťávou a kůrou, přidáme brusinky, přivedeme opět k varu a plamen zmírníme. Za občasného míchání vaříme 10 až 15 minut. Brusinky během varu popraskají a začnou želírovat. Kastrol sundáme z hořáku a do brusinek zamícháme nabobtnalou vymačkanou želatinu. Za občasného míchání necháme chladnout, dokud nezačne želé lehce tuhnout. Nalijeme je na vychlazený krém. Dort vrátíme opět do ledničky minimálně na dvě hodiny.
  • 3
    Před podáváním uvolníme opatrně špachtlí okraje dortu a vyjmeme jej z formy.
Laskominy od Maryny
Úspěšná brněnská foodbloggerka a majitelka skvělého pekařství spojila své síly s Rohlíkem a společně vám přinášíme várku skvělých laskomin.

MAKOVÝ KORPUS

KRÉM

BRUSINKOVÉ ŽELÉ