Milí zákazníci, abychom mohli obsloužit co nejvíce z vás, počet položek nákupu je omezen na 35. Současně rušíme možnost platby v hotovosti a stravenkami (s výjimkou seniorů a ZTP). Při přebírání nákupu mějte prosím roušku a pokud to není nutné, nevracejte nám tašky ani vratné obaly. Všechny Vás prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

SUROVINY

  • 1 kg hlávkového bílého zelí
  • 1 kg kysaného bílého zelí
  • 500 g různého masa (pečené, vařené, syrové – vepřové, kachna, krocan, krůta, husa, hovězí, uzené, zvěřina)
  • 300 g uzeného boku
  • 300 g klobásy
  • 200 g šunky
  • 50 g sušených hub
  • cca 200 ml bílého vína
  • cca 200 ml červeného vína
  • 10 kuliček barevného pepře
  • 5 sušených švestek
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček jalovce
  • 3 větší cibule
  • 2 bobkové listy
  • celý kmín
  • mletý pepř
  • sůl

POSTUP

  • 1
    Hlávkové zelí nakrouháme nadrobno. 100 g bůčku nakrájíme na kostičky a rozškvaříme jej v hrnci, přidáme jednu cibuli nakrájenou na kostičky a chvíli smažíme, dále přidáme hlávkové zelí, trochu soli, mletého pepře a kmínu a podlijeme bílým vínem. Dusíme do měkka.
  • 2
    V druhém hrnci rozškvaříme dalších 100 g bůčku nakrájeného na drobno, přidáme jednu cibuli nakrájenou na kostičky a chvíli smažíme, přidáme kysané zelí (pokud je moc kyselé, tak ho předem propláchneme vodou) a kmín, podlijeme vodou a dusíme do měkka.
  • 3
    Na pánvičce rozškvaříme zbývajících 100 g bůčku, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, šunku nakrájenou na menší kousky, maso nasekané na kousky a klobásu nakrájenou na kolečka a opékáme několik minut.
  • 4
    Do měkka uvařené zelí smícháme dohromady v jednom větším hrnci se silnějším dnem (nejlépe litinový nebo smaltovaný), přidáme připravené maso s uzeninou, podlijeme červeným vínem a přivedeme k varu. Plamen zmírníme na minimum, pod hrnec můžeme dát i rozdělovač plamene nebo plotýnku, přidáme celé koření (nové koření, jalovec, barevný pepř, bobkový list), houby nasekané na menší kousky a pod pokličkou vaříme cca 4 hodiny. Během vaření podléváme lehce vodou, ze začátku stačí míchat jednou za půl hodiny, později častěji, aby se bigos nepřipálil. Po hodině vaření přidáme sušené švestky nakrájené nadrobno. Bigos je dobré nechat odležet alespoň do následujícího dne. Druhý den je dobré jej na mírném plameni vařit další čtyři hodiny. Podává se horký s chlebem.
Laskominy od Maryny
Autor receptu
Úspěšná brněnská foodbloggerka a majitelka skvělého pekařství spojila své síly s Rohlíkem a společně vám přinášíme várku skvělých laskomin.