Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 1 kg hlávkového bílého zelí
- 1 kg kysaného bílého zelí
- 300 g uzeného boku
- 300 g klobásy
- 500 g různého masa (pečené, vařené, syrové – vepřové, kachna, krocan, krůta, husa, hovězí, uzené, zvěřina)
- 200 g šunky
- 50 g sušených hub
- 5 sušených švestek
- 3 větší cibule
- cca 200 ml bílého vína
- cca 200 ml červeného vína
- sůl
- mletý pepř
- celý kmín
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček jalovce
- 10 kuliček barevného pepře
- 2 bobkové listy
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Hlávkové zelí nakrouháme nadrobno. 100 g bůčku nakrájíme na kostičky a rozškvaříme jej v hrnci, přidáme jednu cibuli nakrájenou na kostičky a chvíli smažíme, dále přidáme hlávkové zelí, trochu soli, mletého pepře a kmínu a podlijeme bílým vínem. Dusíme do měkka.
- 2V druhém hrnci rozškvaříme dalších 100 g bůčku nakrájeného na drobno, přidáme jednu cibuli nakrájenou na kostičky a chvíli smažíme, přidáme kysané zelí (pokud je moc kyselé, tak ho předem propláchneme vodou) a kmín, podlijeme vodou a dusíme do měkka.
- 3Na pánvičce rozškvaříme zbývajících 100 g bůčku, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, šunku nakrájenou na menší kousky, maso nasekané na kousky a klobásu nakrájenou na kolečka a opékáme několik minut.
- 4Do měkka uvařené zelí smícháme dohromady v jednom větším hrnci se silnějším dnem (nejlépe litinový nebo smaltovaný), přidáme připravené maso s uzeninou, podlijeme červeným vínem a přivedeme k varu. Plamen zmírníme na minimum, pod hrnec můžeme dát i rozdělovač plamene nebo plotýnku, přidáme celé koření (nové koření, jalovec, barevný pepř, bobkový list), houby nasekané na menší kousky a pod pokličkou vaříme cca 4 hodiny. Během vaření podléváme lehce vodou, ze začátku stačí míchat jednou za půl hodiny, později častěji, aby se bigos nepřipálil. Po hodině vaření přidáme sušené švestky nakrájené nadrobno. Bigos je dobré nechat odležet alespoň do následujícího dne. Druhý den je dobré jej na mírném plameni vařit další čtyři hodiny. Podává se horký s chlebem.

Laskominy od Maryny
Úspěšná brněnská foodbloggerka a majitelka skvělého pekařství spojila své síly s Rohlíkem a společně vám přinášíme várku skvělých laskomin.