Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
ODPALOVANÉ TĚSTO
- 40 g másla
- 85 g hladké mouky
- 2 vejce
- špetka soli
KORPUS
- 115 g hladké mouky
- 40 g kakaa
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 vejce
- 60 ml slunečnicového oleje
- 130 g třtinového cukru
- 125 ml mléka
KRÉM DO VĚTRNÍČKŮ
- 60 g mascarpone
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička moučkového cukru
ČOKOLÁDOVÁ PĚNA
- 125 ml smetany ke šlehání
- 125 g hořké čokolády (70%)
- 2 velká vejce
- 20 g moučkového cukru
- špetka soli
NA SKLÁDÁNÍ DORTU
- 1 lžíce mražených malin
- 1 lžíce borůvek
- 50 g hořké čokolády
- 25 ml smetany ke šlehání
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP na Odpalované těsto
- 1V rendlíku se silnějším dnem přivedeme k varu 125 ml vody s máslem a solí. Rendlík necháme na vařiči, na mírném plameni. Do vřící vody nasypeme mouku a intenzivně mícháme vařečkou asi 3 minuty. Těsto by se mělo lesknout a odlepovat se od okrajů kastrolku. Těsto necháme vychladnout. Do vychladlého těsta vetřeme vejce, postupně jedno po druhém, dokud se to předchozí dokonale nezapracuje.
- 2Těsto naplníme do cukrářského sáčku s kulatou špičkou a vytlačujeme na plech vyložený pečicím papírem malé větrníčky (cca 1½ cm). Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C bez ventilátoru přibližně 25 minut. Upečené větrníčky necháme vychladnout na roštu.
Postup na korpus
- 1Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme kakaem.
- 2Prosejeme mouku se sodou, práškem do pečiva a kakaem.
- 3V míse metličkou lehce našleháme vejce s olejem, přidáme mléko a cukr a zlehka promícháme. Přisypeme suché ingredience a promícháme vařečkou, jen dokud se vše nepropojí. Přilijeme 125 ml vařící vody a zamícháme.
- 4Těsto nalijeme do připravené dortové formy, uhladíme na povrchu a pečeme 25 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem.
POSTUP na Krém do větrníčků
- 1Mascarpone i smetana musí být dobře vychlazené. Dáme je spolu s cukrem do mísy a vyšleháme z nich hladký krém. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, po minutě zvýšíme na plnou rychlost, šleháme cca 1,5 minuty, až bude krém téměř vyšlehaný, snížíme rychlost opět na nízkou a krém došleháme, aby byl dostatečně pevný, ale nepřešlehal se.
- 2Krém naplníme do cukrářského sáčku s malou kulatou špičkou. V každém větrníčku uděláme zespodu nožem malou dírku a větrníčky naplníme krémem. Odložíme je do ledničky.
POSTUP na Čokoládovou pěnu
- 1V kastrolku ohřejeme smetanu, ale nesmí projít varem. Nasypeme do ní čokoládu, necháme 2 minuty stát a následně metličkou rozmícháme. Vznikne lesklá hustší krémovitá směs.
- 2Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Žloutky zamícháme metličkou do čokoládové směsi.
- 3Bílky se solí vyšleháme na sníh, ke konci šlehání do nich zašleháme po lžících moučkový cukr. Bílkový sníh opatrně vařečkou zamícháme do čokoládové směsi.
Postup na skládání dortu
- 1Čokoládový korpus vyjmeme z formy a položíme jej na dortový podnos. Zapneme jej do dortové obruče.
- 2Na korpus rozetřeme ⅓ čokoládové pěny, poklademe na ni několik větrníčků a na ně navrstvíme zbytek čokoládové pěny. Nahoru položíme několik větrníčků. Dort necháme odležet minimálně 8 hodin v ledničce.
- 3Po vychlazení vyjmeme dort z obruče. Maliny nasekané na menší kousky a spolu s borůvkami jimi ozdobíme vršek dortu.
- 4Čokoládu spolu se smetanou dáme do misky, kterou vložíme nad vodní páru, a za stálého míchání rozpustíme čokoládu, až se spojí se smetanou a vše rozmícháme dohladka. Polevou postříkáme povrch dortu.

Laskominy od Maryny
Úspěšná brněnská foodbloggerka a majitelka skvělého pekařství spojila své síly s Rohlíkem a společně vám přinášíme várku skvělých laskomin.