Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 5 středně velkých brambor (500 g v neočištěném stavu)
  • 2 mrkve (160 g v neočištěném stavu)
  • 1 menší petržel
  • 1/4 celeru (nemusí být)
  • 1 středně velká cibule
  • 1 hrst sušených hub
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 lžička sušené majoránky
  • ½ lžičky kmínu
  • 60 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • Zelená petrželová nať na ozdobu
  • Zhruba jedna vrchovatá lžička soli
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Houby zalijte studenou vodou a nechte aspoň hodinu stát na kuchyňské lince. Pokud je namočíte do vody den předem a zavřete do lednice, tím líp.
  • 2Cibuli oloupejte, zeleninu a brambory oškrábejte. Cibuli nakrájejte nadrobno, kořenovou zeleninu a brambory na centimetrové kostičky. Namočené houby vylovte z vody a nasekejte je nahrubo. Vodu z hub opatrně přelijte do odměrky, abyste se vyhnuli nečistotám u dna, a doplňte ji studenou vodou na 1 litr.
  • 3V hrnci rozpusťte polovinu másla a vhoďte k ní kořenovou zeleninu a kmín. Osolte velkou špetkou soli a nechte na středním plameni aspoň 5 minut opékat. Zelenina by neměla vyloženě zhnědnout, k drobné změně barvy by však dojít mělo.
  • 4K takto opečené zelenině přidejte cibuli a 1-2 minuty pokračujte, až změkne a ztratí palčivost. Na závěr přidejte čtvrtinu brambor. V uvolněném míchání vydržte ještě minutu nebo dvě, dokud základ polévky nezačne vypadat, že se každou chvíli připálí (hnědě-zlatavý povlak na dně hrnce není za závadu).
  • 5Základ polévky podlijte připraveným litrem vody s vodou z hub. Přidejte houby, zbytek brambor a zbytek soli a nechte velmi zvolna přijít k varu.
  • 6Než se tak stane, stihnete si vedle v kastrůlku připravit jíšku. Rozehřejte zbytek másla a jakmile zpění, přisypte mouku. Metličkou míchejte, aby se nikde nic nepřipalovalo, a umíchejte světle hnědou jíšku – bude to trvat i několik minut, než mouka začne neochotně měnit barvu. I zde je ideální úplně nespěchat a zůstávat ve středním pásmu tepelného výkonu plotýnky.
  • 7Jakmile začne polévka vřít, tuto jíšku k ní pozvolným pramínkem přilévejte a zároveň polévkou míchejte. Zahuštěnou polévku nechte vařit 15 minut, až brambory i zelenina změknou a jíška se provaří. Občas vše promíchejte ode dna, zahuštěná jídla se ráda přichytávají a připalují.
  • 8V poslední minutě vaření polévky přidejte majoránku promnutou v dlaních a rozetřený nebo prolisovaný česnek. Znovu polévku dochuťte solí, protože brambory jí při vaření mnoho vtáhnou do sebe, posypte čerstvě nasekanou petrželovou natí a neste na stůl.
Kuchařka pro dceru

Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

SUROVINY

5 středně velkých brambor (500 g v neočištěném stavu)

Brambory typ A, B, C bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

2 mrkve (160 g v neočištěném stavu)

Mrkev bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

1 menší petržel

 

1/4 celeru (nemusí být)

 

1 středně velká cibule

 

1 hrst sušených hub

 

2-3 stroužky česneku

 

1 lžička sušené majoránky

 

½ lžičky kmínu

 

60 g másla

 

20 g hladké mouky

 

Zelená petrželová nať na ozdobu

 

Zhruba jedna vrchovatá lžička soli