4 PORCE
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SALÁT
- 1 kg brambor, varný typ A
- 250 ml vývaru, nejlépe hovězího
- 40 ml rostlinného oleje
- 20 ml jemného bílého vinného octa
- čerstvě mletý černý pepř
- sůl
NA DOKONČENÍ
- 1 červená cibule
- 2 kyselé okurky
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Brambory důkladně umyjte, ale neloupejte, a uvařte v osolené horké vodě nebo ještě lépe na páře doměkka. Bude to trvat zhruba 25-30 minut podle jejich velikosti. Zásadně vařte vždy stejně velké brambory, jinak se některé rozvaří dřív, než jiné stačí změknout.
- 2Uvařené brambory slijte nebo vyndejte z parní lázně a nechte 10 minut odpočinout nezakryté, aby se z nich odpařila zbylá voda a trochu zchladly. Jakmile je můžete vzít do ruky, oloupejte je a vzápětí nakrájejte nožem na plátky silné necelého půl centimetru.
- 3Vývar zahřejte v malém kastrůlku téměř k varu a přilijte k němu olej a ocet. Osolte ho, měl by být tak slaný, jak by se vám na chuť líbilo, a opepřete, jak máte rádi. Pokud jste vařili brambory v páře, přidejte ještě jednu velkou špetku soli navíc.
- 4Ještě za tepla zalijte nakrájené brambory horkým ochuceným vývarem a několikrát opatrně promíchejte velkou lžící pěkně odspodu. Zhruba po 10 až 20 pohybech lžící se zálivka částečně vstřebá a zbytek začne houstnout vlivem škrobu z brambor; to je přesně ta konzistence, o kterou jde.
- 5Cibuli nebo okurky nakrájejte na drobné kousky či na tenké plátky a přidejte k bramborám. Naposledy promíchejte, načež nechte 15-20 minut odpočinout při pokojové teplotě.
- 6Před samotným podáváním salát znovu ochutnejte a pokud je to potřeba, dosolte. Vyčkávající brambory dokáží absorbovat mnoho soli, která pak může chybět.
Kuchařka pro dceru
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.