Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 600 g vepřové kýty nebo plece
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 zarovnaná lžička soli
- 1 velká cibule
- 2 červené kapie
- 4 sterilované okurky (velikost 6-7 cm)
- 2 zarovnané lžičky cukru
- 1 odměrná lžíce octa (15 ml)
- 400 g drcených konzervovaných rajčat
- feferonka nebo chilli podle chuti
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Maso nakrájejte nejprve na půl centimetru silné plátky a potom na nudličky nebo jiné tvary, zásadně však podobné velikosti. Nakrájené maso promíchejte se solí.
- 2Rozehřejte větší nerezovou pánev nebo kastrol na poměrně silném plameni, vlijte do ní olej a vzápětí přidejte maso. Zprudka opékejte za občasného promíchání, až maso získá ze všech stran půvabnou zlatou barvu. Je možné, že se zpočátku z masa uvolní tekutina, která zabrání opékání, je třeba vytrvat, kastrol nebo pánev dál zahřívat a počkat, až se tekutina úplně vypaří až na původní tuk, pak teprve bude možné maso důkladně opéct.
- 3Zatímco se maso opéká, oloupejte cibuli, rozkrojte ji napůl a nakrájejte na příčná půlkolečka. Papriky oloupejte škrabkou (stačí v místech, kam se s ní dostanete, na dokonalost si zde hrát vůbec nemusíte), pak teprve jim vyřízněte jaderník a zbavte je vnitřních žeber. Následně papriky rozkrojte na několik kousků a ty pak ještě překrájejte na centimetrové nudličky. Okurky oloupejte škrabkou a nakrájejte na tenké, šikmé plátky.
- 4K opečenému masu vhoďte cibuli a ještě asi dvě minuty opékejte, až i cibule získá zlatavou barvu. Pokud by se vám mezitím začalo v pánvi něco příliš připékat, stačí podlít dvěma lžícemi vody, přípečky se hned rozpustí, dno pánve se vyčistí a připálení se tím zabrání. (Dvě lžíce vody nejsou totéž jako půl skleničky, myslete na to. Příliš mnoho vody ukončí opékání.)
- 5V dalším kroku přidejte do pánve nakrájenou papriku a ještě asi půl minuty bleskově promíchejte. Zasypte cukrem, zalijte octem a nechte ho odpařit, aby po tekutině nezůstal žádný náznak. Teprve potom přidejte okurky, konzervovaná rajčata, feferonky nebo chilli, naposledy promíchejte, ztlumte žár na minimum, zakryjte poklicí a nechte pomaličku dusit aspoň 30 minut, až maso změkne. V mezičase si určitě stihnete připravit přílohu, jako například bramboráčky, americké brambory, pečené brambory, hranolky, chleba nebo dušenou rýži.
- 6Jakmile bude maso měkké, ochutnejte jídlo, zda nepotřebuje dosolit. Podávejte za odměnu nebo za trest, jak potřebujete.

Kuchařka pro dceru
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.