Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy
4 PORCE

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 1 kachna (mraženou nechte zvolna aspoň jeden den rozmrazit v chladu nebo v lednici)
  • 1 lžička kmínu
  • 1 zarovnaná lžíce hladké mouky
  • 1 lžička soli

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Pokud má kachna droby, vyjměte je ven a použijte do jiného receptu.
  • 2Kachnu omyjte zevnitř i zvenku pod studenou vodou. Nechejte ji okapat a pak ještě zvenku osušte papírovou utěrkou. Důkladně ze všech stran osolte asi dvěma třetinami soli, zbytek nasypte do břišní dutiny. Kůži ze všech stran posypte kmínem.
  • 3Takto připravenou kachnu položte hřbetem dolů do pekáčku, který ji velikostí těsně obemkne. Přikryjte dobře přiléhajícím víkem nebo zakryjte alobalem a utěsněte.
  • 4Pekáček s kachnou vložte do trouby (s roštem zasunutým do dolní třetiny trouby) a termostat nastavte na 120 stupňů. Pečte bez jakýchkoli zásahů a průzkumných manévrů (včetně otvírání trouby nebo nadzvedávání víka) 5 až 6 hodin. Na přesném čase v tomto případě rozhodně nesejde. Z kachny se vypeče spousta sádla, vyplní skoro celý pekáček a nechá krásně změknout maso, které se v něm koupe.
  • 5Aby bylo zlatavé vypečené kůži učiněno zadost, vyjměte pekáč s měkkou kachnou z trouby a sejměte víko. Naběračkou postupně odeberte vypečené sádlo do zavařovací sklenice a nechte ho zvolna vychladnout na kuchyňské lince. Poté uložte do lednice. Použijte ho kdykoli jindy jako základ pod maso nebo do polévky, a to namísto oleje či vepřového sádla. Zbytek šťávy, ve které už nezbývá skoro žádný tuk, opatrně slijte přes cedník do kastrůlku a v pekáčku ponechte jen samotnou kachnu.
  • 6Zvyšte teplotu trouby na 200 stupňů a ještě asi 10-15 minut v ní kachnu zprudka pečte, dokud kůže nedosáhne vašeho oblíbeného odstínu zlaté.
  • 7Mezitím postavte kastrůlek se šťávou na plotýnku, zapněte ji na mírný výkon a přiveďte k jemnému varu. Přes cedník šťávu poprašte moukou, nemíchejte, zakryjte poklicí a nechte opravdu pomalu a zvolna pobublávat, než se dopeče kachna. (Případně, pokud víte jak na to, rozehřejte v kastrůlku jednu lžíci kachního sádla, zasypte moukou, nechte zpěnit a potom na středně silném plameni umíchejte zlatavou jíšku. Tu pak v několika krocích rozřeďte scezeným výpekem. Nechte za občasného míchání zvolna provařit aspoň 20 minut.)
  • 8Metličkou rozmíchejte propařenou mouku v kastrůlku tak, aby ve šťávě nezůstaly žádné žmolky. Kachnu libovolně naporcujte (jde to bez většího násilí, maso se rozpadává), přelévejte zahuštěnou šťávou a podávejte s knedlíkem a zelím vaší volby.
Kuchařka pro dceru
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.

SUROVINY