Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
TĚSTO
- 75 g hladké mouky
- 45 g másla
- malá špetka soli
- 1 lžíce moučkového cukru
POVIDLOVÁ NÁPLŇ
- 8 lžic hustých povidel
- 2 hřebíčky
- kousek badyánu
- 2 lžíce mléka
- 2 lžíce krupicového cukru
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA TĚSTO
- 1Prosátou mouku a cukr promícháme se solí, přidáme do ní vychlazené máslo nakrájené na malé kousky a velmi rychle zpracujeme těsto připomínající drobenku. Po lžících do těsta přidáváme 1 až 2 lžíce ledové vody, pokaždé promícháme vidličkou, dokud nevznikne hladké těsto. Pracujeme rychle, aby máslo příliš nezměklo, o to křehčí potom bude výsledné těsto.
- 2Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme 2 hodiny chladit v ledničce.
POSTUP NA POVIDLOVOU NÁPLŇ
- 1Hřebíček a badyán rozemeleme nebo rozdrtíme v hmoždíři a rozmícháme je spolu s povidly.
POSTUP NA KOLÁČKY
- 1Připravené těsto rozválíme na tenký plát, vykrajujeme z něj kolečka nebo jiné tvary o průměru 6 cm. U poloviny koleček vykrojíme ozdobný střed. Na spodní plné kolečko položíme kus špejle tak, aby její konec dosahoval do středu kolečka a lehce ji zatlačíme do těsta. Na kolečko položíme do jeho středu necelou lžičku povidel a ty přikryjeme kolečkem s vykrojeným středem. Dobře přimáčkneme okraje, špejlí nebo párátkem vytvoříme ozdobný okraj a koláček položíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme mlékem a posypeme troškou krupicového cukru.
- 2Pečeme 15 až 20 minut v troubě vyhřáté na 200°C. Po upečení necháme vychladnout na plechu.
Tip
Na přípravu budete potřebovat 6 dřevěných špejlí rozstřižených na poloviny.

Laskominy od Maryny
Úspěšná brněnská foodbloggerka a majitelka skvělého pekařství spojila své síly s Rohlíkem a společně vám přinášíme várku skvělých laskomin.