Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA KORPUS
- Balíček vyváleného listového těsta
SUROVINY NA ODPALOVANÉ TĚSTO
- 90 g vody
- 80 g plnotučného mléka
- 67 g másla
- 10 g cukru krupice
- 2 g soli
- 145 g hladké mouky
- 170 – 180 g vajec
SUROVINY NA PYRÉ Z LESNÍHO OVOCE
- 450 g mraženého lesního ovoce
- 120 g vody
SUROVINY NA PUDINKOVÝ KRÉM
- 40 g vanilkového pudinkového prášku
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 80 g cukru krupice
- Lžíce másla
- 2 plátky želatiny
- 270 g smetany ke šlehání (40%)
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Potravinářská fólie
- 200 g moučkového cukru
- Papír na pečení
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA TĚSTO
- 1Nejprve si připravte odpalované těsto. V hrnci smíchejte vodu, mléko, máslo, cukr a sůl a přiveďte k varu. Odstavte a vmíchejte mouku. Vraťte na plotýnku a na slabším až středním stupni míchejte asi 2 - 3 minuty, až je těsto hladké a kompaktní a na dně hrnce je přichycený bílý povlak.
- 2Přesuňte do mísy od robota a s plochým nástavcem míchejte na nižší otáčky několik minut. Pak po jednom (nebo po částech) vmíchejte vejce. Výsledné těsto má krémovou konzistenci. Potřebujeme, aby na plechu drželo tvar – proto s poslední částí vajec opatrně. Sledujte konzistenci a případně přidejte už jen část zbylého vajíčka. Naopak, pokud by bylo těsto moc husté, klidně dořeďte trochou vody (nemáte-li v záloze nějaké nespotřebované vyklepnuté vajíčko).
- 3Přikryjte těsto potravinovou fólií, aby neoschlo (musí se dotýkat povrchu) a nechte zcela vychladnout.
- 4Připravte si listové těsto (vyndejte z lednice a nechte ho 10 minut při pokojové teplotě). Rozviňte ho a vykrojte tvar srdce (šířka v nejširším místě 22 – 24 cm). Propíchejte povrch lehce vidličkou.
- 5Odpalované těsto dejte do sáčku s kulatou zdobící špičkou (0,8- 1 cm). Nejprve podél celého okraje srdce naneste pruh odpalovaného těsta (bude tvořit okraj korpusu).
- 6Následně na další plech vyložený pečicím papírem naneste malé piškoty o průměru 2 – 3 cm s dostatečným rozestupem (zvětší objem).
- 7Vložte větrníčky do trouby vyhřáté na 220˚ (horní dolní ohřev) a hned snižte teplotu na 190 stupňů. Pečte cca 15 minut a pak teplotu stáhněte na 170˚ a dopečte dozlatova (cca 10-15 minut). Troubu v průběhu pečení neotvírejte. Je opravdu důležité, aby se z větrníčků dostala vlhkost, tedy sledujte barvu větrníčků a nechte je tam dostatečně dlouho (musí být dozlatova, ne příliš světlé).
- 8Následně troubu zahřejte na horní a dolní ohřev na 180˚ a vložte plech se srdcem a pečte dozlatova (cca 20 minut, podle velikosti srdce).
POSTUP NA PYRÉ Z LESNÍHO OVOCE
- 1Svařte společně 450 g mraženého lesního ovoce (zejména lesní borůvky, ostružiny, maliny) a 120 g vody. Promixujte ponorným mixérem a propasírujte přes sítko a získáte cca 450 g hladkého pyré. (50 g pyré si nechte na polevu na větrníčky)
POSTUP NA PUDINKOVÝ KRÉM
- 1V misce rozšlehejte trochu pyré, pudinkový prášek se žloutky a cukry. Přidejte do zbytku pyré a v rendlíku přiveďte směs k varu a povařte cca 2 minuty za stálého míchání. Odstavte ze zdroje tepla, vmíchejte máslo a vymačkanou želatinu, kterou jste před tím namočili do studené vody.
- 2Přikryjte povrch potravinovou folií a nechte v lednici za občasného promíchání vychladnout na teplotu mírně převyšující pokojovou teplotu.
- 3Následně prošlehejte a stěrkou vmíchejte ušlehanou smetanu.
POSTUP NA SESTAVENÍ
- 1Promíchejte dohladka těsně před dokončováním větrníčků 200 g moučkového cukru a 50 g pyré z lesního ovoce.
- 2Částí krému naplňte zdobící sáček, skrz dno větrníčků udělejte vhodným předmětem (např. úzká zdobící špička) díru a tou větrníčky naplňte krémem. Naplněné větrníčky namočte v polevě a nechte zatuhnout.
- 3Druhou částí krému částečně potřete korpus koláče a pomocí zvolené zdobící špičky naneste na základní krém na korpusu. Střídejte ozdobné nanášení krému s pokládáním větrníčků.
Tip
Při výrobě koláče byla na dekorativní část krému použita zdobicí špička tzv. Saint Honoré.
Nebojte se ale použít špičku jinou, nebo krém jednoduše naneste na korpus ve „vlnách“ (jakoby
ledabyle, bez pomůcek).

Under Cake Pressure
Za blogem Under Cake Pressure se skrývají dvě sestry, které pojí vášeň k tvoření dezertů. Veronika s Alžbětou vytváří pro Rohlík exkluzivní recepty, a tak si na jejich dobrotách můžete smlsnout i vy!