Doprava

Košík

4 PORCE
Do hodinky

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINA NA BŮČEK

  • Sůl
  • Pár větviček šalvěje, tymiánu nebo rozmarýnu
  • Vločková sůl
  • Cca 800 g vepřového boku bez kosti s kůží

SUROVINY NA SALÁT

  • 1 kedlubna
  • 4 řapíky celeru
  • 1 zelené jablko Granny Smith
  • Šťáva z ½ citronu
  • Hrst čerstvého koriandru nebo máty
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Drobné salátové lístky (např. Mesclun, polníček, rukola, baby špenát…)
  • Minimálně 250 g bílého tučného jogurtu

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • Papír na pečení
  • Alobal

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

 

POSTUP

  • 1
    Rozehřejte troubu na 150 °C (tradiční pečení shora a zdola), rošt vložte na střední pozici.
  • 2
    Zvolte vysoký pekáč, do kterého maso bude tak akorát pasovat, vyložte dno pečícím papírem.
  • 3
    Maso osolte ze všech stran jemnou solí. Přidejte k němu bylinky (může být čerstvá šalvěj, rozmarýn nebo tymián). Pokud bůčku chcete nechat kůži, dejte ho péct kůží dolů. Pokud ji odstraníte, tak naopak zbylým sádlem nahoru. Přikryjte alobalem jen zvolna, aby mohla unikat pára. Pečte minimálně 3 hodiny, 4 jsou lepší.
  • 4
    Mezi tím připravte salát. Oloupejte kedlubnu a vypouklou stranu řapíků celeru, jablku slupku ponechejte. Nakrájejte na malinké kousky nebo tenké krátké nudličky. Důkladně pokapejte citrónovou šťávou, přidejte dostatek jogurtu, aby hmotu spojil do konzistence salátu coleslaw. Ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a čerstvou najemno nasekanou bylinkou. Promíchejte a vložte do lednice vychladit, než dopečete bůček.
  • 5
    Po 3-4 hodinách pomalého pečení/dušení bůček vyjměte z trouby a zvyšte v ní teplotu na maximum (něco mezi 230-250 °C při tradičním pečení a 220 °C na horký vzduch). Během toho bůček přemístěte na plochý pekáč, ideálně s mřížkou, nakrojte kůži či vrchní tuk, potřete vypečeným sádlem ze všech stran a posypejte vločkovou solí. Dopékejte v rozohněné troubě asi 30-40 minut. Může to být i méně, hlídejte zkrátka dokonalou barvu a křupavost.
  • 6
    Servírujte s křupavým salátem a malými salátovými lístky.
MENU od Koko
Veronika „Koko“ Šmehlíková je úspěšná blogerka a moderátorka, držitelka ocenění Blogerka i Foodblogerka roku, kterou znáte z Evropy 2 a vlastních pořadů MENU domů a MENU podle Koko.

SUROVINA NA BŮČEK

SUROVINY NA SALÁT

JEŠTĚ POTŘEBUJETE