Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA TĚSTO
- 400 g hodně zralých banánů
- 110 g slunečnicového oleje
- 2 vejce velikosti L (pokojové teploty)
- 130 g třtinového cukru (máte-li, dejte jemný třtinový)
- 1 sáček vanilkového cukru
- 250 g hladké mouky
- 25 g černého kakaa (může být i klasické)
- 1 lžička jedlé sody
- 70 g podmáslí
SUROVINY NA SMETANOVÝ KARAMEL
- 70 g cukru krupice
- 80 g smetany na šlehání
- 40 g másla
- Sůl dle chuti (špetka)
SUROVINY NA ČOKOLÁDOVÝ KRÉM
- 120 g nasekané hořké nebo mléčné čokolády
- 450 g másla téměř pokojové teploty (před 1 hodinou vyndané z lednice)
- 35 g kakaa holandského typu
- Špetka soli
- 1 plechovka Salka
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Košíčky na muffiny
- Vařečka
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA TĚSTO
- 1Troubu předehřejte na 185 °C horní a dolní ohřev a vyložte 12 – 14 formiček na muffiny papírovými košíčky.
- 2Banány rozmixujte najemno. Přidejte olej a oba cukry a znovu krátce promixujte. Vmíchejte vejce, podmáslí a nakonec mouku předem smíchanou se sodou a kakaem.
- 3Těsto rozdělte do formiček (cca 1 cm pod okraj) a pečte 25 – 30 minut (zkuste propečení špejlí, na ní mohou ulpět vlhké drobečky, nikoli mazlavé těsto). Není cílem dortíky úplně vysušit.
- 4Poté nechte vychladnout.
POSTUP NA KARAMEL
- 1Cukr dejte do vyššího rendlíku a zalijte trochou vody (jen tak, aby cukr nasál vlhkost, ne aby plaval). Zahřívejte na středním tepelném stupni, než karamelizuje (nemíchejte).
- 2Mezitím si v mikrovlnné troubě v misce ohřejte smetanu.
- 3Jakmile je cukr karamelizovaný (barva jantaru), opatrně postupně vmíchejte teplou smetanu. Dávejte pozor, směs bude mít tendenci stoupat v hrnci vzhůru. Promíchejte metličkou a nechte ještě chvíli prohřát, aby se směs spojila.
- 4Jakmile je směs spojená, vmíchejte máslo a sůl a dejte vychladit do lednice.
POSTUP NA KRÉM
- 1V mikrovlnné troubě nebo nad vodní lázní (aby se miska nedotýkala hladiny) rozpusťte čokoládu a dejte stranou vychladit na pokojovou teplotu.
- 2Změklé máslo vyšlehejte na střední rychlost do krémové hladké konzistence (krásně zesvětlá). Trvá to asi 5 minut ručním šlehačem.
- 3Lehce vmíchejte kakao a nalejte do směsi kondenzované mléko. Znovu prošlehejte, až se vše spojí (cca 1 minutu).
- 4Stěrkou vmíchejte rozpuštěnou čokoládu, která by měla být stejné teploty, jako máslový základ krému. Pokud bude teplejší, máslo bude tát. Pokud by máslo bylo studené, čokoláda při dotyku s ním začne tuhnout a nespojí se se směsí.
POSTUP NA SESTAVENÍ
- 1Do vychladlých korpusů udělejte uprostřed hlubší důlek (např. vykrojte zdobící špičkou). Otvory naplňte vychladlým karamelem až po okraj. Krém naneste řezanou trezírovací špičkou (kružte od středu).
- 2Před konzumací je ideální cupcakes vyndat cca 30 minut až hodinu z lednice – krém je máslový, tedy v lednici tuhne a aby získal zpět krémovou texturu, musí povolit. Jen tak se rozvine jeho chuť a nebudete mít pocit, že koušete do másla. To ale platí o všech máslových krémech.
Tip
Začněte karamelem. Nechte ho klidně den v lednici chladnout. Pokud vám zbyde, skladujte v lednici ve sklenici.

Under Cake Pressure
Za blogem Under Cake Pressure se skrývají dvě sestry, které pojí vášeň k tvoření dezertů. Veronika s Alžbětou vytváří pro Rohlík exkluzivní recepty, a tak si na jejich dobrotách můžete smlsnout i vy!