Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY NA VÝVAR

  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • Žluté cibule
  • 3 tlustá plátky čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 3 ks sušených hub shii-také
  • 300 ml vody
  • 1 vrchovatá lžička červené miso pasty
  • 1 lžíce mirinu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • Sůl

SUROVINY DO POLÉVKY

  • ½ vejce velikosti M
  • Porce ramen nebo soba nudlí
  • 1 jarní cibulka
  • Kousek tofu (uzené, natural nebo extra firm v nálevu)
  • Čerstvé asijské houby (shii-take, shi-meji, enoki…)
  • ½ pak choi
  • Sezamová semínka
  • Sriracha k servírování (možno vynechat, pokud nechcete pálivé)

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • Hůlky
  • „zázračný pytlíček“ na ramen
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
 

POSTUP

  • 1Vajíčko vel. M právě vyndané z lednice velikosti M vložte do vroucí vody a vařte 7,5 minuty. Zchlaďte v ledové vodě, oloupejte a rozkrojte.
  • 2Začněte vývarem. Sušené shi-také zalijte 150 ml vařící vody a nechte stát. V rendlíku osmahněte na sezamovém oleji kus cibule i s čistou slupkou, nakřápnuté stroužky česneku a plátky neoloupaného zázvoru. Když jsou místy až dočerna, zalijte 150 ml vody a 150 ml klasického zeleninového vývaru. Přilijte houby i s vylouhovanou vodou. Vařte alespoň 15 minut, ideálně ale 30 minut.
  • 3Sceďte, houby vraťte do vývaru. Přiveďte znovu k varu, přidejte sojovou omáčku a mirin. Dochuťte solí, pokud je třeba. Vývar lze použít i takto, bude čirý. Pokud ale chcete obzvláště silnou chuť ramenu, použijte těsně před servírováním ještě miso pastu.
  • 4Nudle můžete použít sušené, ale čerstvé jsou prostě fajnovější. Vždycky postupujete podle návodu na obalu.
  • 5Zelenou část jarní cibulky nakrájejte zešikma a natenko.
  • 6Tofu osušte, ať při smažení neprská. Nakrájejte na plátky nebo kostičky a vložte na pánev s olejem, ať je ze všech stran hezky opečené a křupavé. Pořádně ho osolte. Houbám shii-také odstraňte nožičky, klobouky nakrájejte na plátky a vařte v hotovém vývaru alespoň 10 minut. Shi-meji neboli líhovec roste v trsech, odkrojte konce, ať se oddělí a stačí je vařit jenom 3 minuty. Enoki, ty se nevaří vůbec. Jen se odkrojí posledních 5 cm a dají se syrové talíře s polévkou.
  • 7Pak choi seřízněte, rozpulte podélně a pak na čtvrtiny nebo šestiny podle velikosti. Vařte ho nejdřív vzpřímeně 3-4 minuty, aby změkly tvrdší dolní části, a až pak na poslední minutku dvě ponořte i listy. Následně vypněte plotýnku.
  • 8V tu chvíli je čas odebrat do skleničky trochu horkého vývaru, nabrat pořádnou lžičku červeného misa, to ve vývaru pořádně rozpusťte, vraťte do hrnce, promíchejte… Bude to chtít opravdu velkou misku. Nejen efekt, ale i křupavost a chuť přináší sezamový semínka. Pokud máte rádi pálivé, položte na stůl i srirachu.
MENU od Koko

Veronika „Koko“ Šmehlíková je úspěšná blogerka a moderátorka, držitelka ocenění Blogerka i Foodblogerka roku, kterou znáte z Evropy 2 a vlastních pořadů MENU domů a MENU podle Koko.

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

SUROVINY NA VÝVAR

SUROVINY DO POLÉVKY

JEŠTĚ POTŘEBUJETE