Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA TĚSTO
- 100 g hladké mouky
- 100 g hladké celozrnné pšeničné mouky
- 250 g polohrubé mouky plus 2 - 3 lžíce na dotažení správné konzistence
- 30 g cukru krupice
- 7 g soli
- 7 g sušeného droždí
- 1/3 čajové lžičky mleté skořice
- Nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 140 g plnotučného mléka
- 100 g vody
- 90 g másla
- 1 vajíčko plus 1 žloutek pokojové teploty + 1 vajíčko na potření před pečením
SUROVINY NA NÁPLŇ A DOKONČENÍ
- 440 g švestkových povidel
- 2 lžíce rumu (do povidel) + 1 lžíce rumu na potření po upečení
- 30 g rozpuštěného másla
- 2 lžičky moučkového cukru
- 300 g čerstvých zralých meruněk
- Rostlinný olej
SUROVINY NA DROBENKU
- 60 g polohrubé mouky
- 60 g másla
- 45 g cukru krupice
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Papír na pečení
- Alobal
POSTUP
- 1Na těsto smíchejte v míse od robota 200 g mouky, sůl, cukr, droždí a skořici a kůru. V rendlíku smíchejte mléko, vodu a máslo a zahřejte na cca 50 stupňů (musí být teplé, aby se rozpustilo máslo, ale nemělo by se vařit). Přidejte k moučné směsi a míchejte dohladka (v robotu použijte pádlový nástavec). Vmíchejte vejce a žloutek a začněte přisypávat zbytek mouky. Po chvíli vyměňte nástavec za hák a hněťte cca 8-10 minut. Případně dosypte trochu polohrubé mouky na dotažení (těsto bude lepkavé, ale nemělo by být příliš mazlavé). Zformujte do koule a dejte do mísy vymazané olejem a přikryté kynout na teplé místo na cca hodinu.
- 2Těsto na pracovní ploše vyválejte na obdélník o tloušťce cca 0,5 - 1 cm. Potřete povidly smíchanými s rumem po celé ploše (vynechte cca 1 cm u krajů, aby se vám těsto dobře zavinovalo a drželo). Sviňte po delší straně do utažené rolády a přitlačte šev (spojte těsto). Rozřízněte podélně téměř celou roládu na dvě stejně silné části tak, aby jeden konec (vzdálenější od vás) zůstal spojený (nechte konec na cca 5 cm nerozřízlý). Překládejte opatrně jeden konec přes druhý zleva doprava (sviňte do copu ze dvou pramenů). Když máte cop spletený, rozřízněte i druhý konec a dopleťte cop i na této straně.
- 3Dno dortové formy o průměru 28 cm vyložte pečicím papírem a boky vymažte máslem. Cop sviňte do kruhového tvaru („šnek“) a vložte připravený koláč do formy. Přikryjte volně fólií a nechte na teplém místě kynout cca 40 minut až hodinu Pomašlujte vajíčkem. Meruňky vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. Ty zasuňte do pletence do míst, kde je těsto rozřízlé a jsou vidět povidla, a mezi prameny. Nebojte se meruňky zatlačit pořádně dovnitř, aby se dostaly do koláče.
- 4Na drobenku smíchejte všechny ingredience rukama a posypejte hojně celý povrch koláče (zejména místa s meruňkami). Pečte cca 50 – 60 minut (horní dolní ohřev) v troubě na 180 stupňů. Hlídejte si barvu a případně přikryjte v průběhu pečení alobalem.
- 5Po upečení ihned potřete řádně směsí másla, rumu a moučkového cukru a nechte ve formě vychladnout na mřížce.

Under Cake Pressure
Za blogem Under Cake Pressure se skrývají dvě sestry, které pojí vášeň k tvoření dezertů. Veronika s Alžbětou vytváří pro Rohlík exkluzivní recepty, a tak si na jejich dobrotách můžete smlsnout i vy!
