Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA NOKY
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce velikosti M
- Sůl
- 500 g brambor
SUROVINY NA OMÁČKU
- 250 g čerstvých lišek
- 200 g smetany na vaření - 12 %
- 100 g pancetty
- 200 g sýru pecorino
- 1,5 dcl prosecca
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 středně velká červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 4 snítky tymiánu
- Čerstvě mletý černý pepř
- Sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Nejprve uvaříme brambory doměkka vcelku ve slupce. Necháme vychladnout a oloupeme. Propasírujeme či rozmačkáme. Přidáme vejce, sůl a mouku. Mouky je orientační množství. Každá brambora může obsahovat různé množství vody a je tedy potřeba jiné množství mouky. Obecně je potřeba ohlídat, aby mouky bylo co nejméně, ale zároveň se noky nelepily. Jakmile budeme mít zpracované nelepivé těsto. Vyválíme několik válečků o průměru ca 1 cm a nakrájíme je na 2 cm kousky. Uválíme z nich kuličky a vidličkou je rozmáčkneme na váleček s otlakem proužků od vidličky.
- 2Než se nám uvaří brambory, připravíme si omáčku. Na oleji orestujeme najemno nasekanou cibuli. Přidáme na plátky nakrájený česnek a necháme zezlátnout. Lišky nakrájíme na menší kusy, ty malé necháme vcelku. Přidáme na pánev společně se snítky tymiánu a zalijeme proseccem. Osolíme a společně dusíme cca 5 minut, dokud nebudou lišky měkké. Zmírníme plamen a přilijeme smetanu. Necháme zredukovat na polovinu. Dochutíme solí, pepřem, chilli a vmícháme polovinu pecorina nakrájeného najemno.
- 3Ve vroucí vodě vaříme noky 3-5 minut dle velikosti. Poté je zakápneme olivovým olejem, aby se nelepily a smícháme s připravenou omáčkou. Podáváme posypané chilli a pecorinem.

Zuzana Nová
Zuzana je dvojnásobná máma, skvělá kuchařka a pisatelka blogu Nová kuchyně. A navíc připravuje recepty speciálně pro Rohlík, takže i pro vás. Ochutnejte něco z jejích dobrot.