Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA UVAŘENÍ MUŠLÍ
- 1 kg čerstvých živých slávek
- 150 ml suchého bílého vína
- Pár snítek petrželky
- Stroužek česneku
- Kousek másla
- 2 bobkové listy
- ½ lžičky soli
SUROVINY NA OMÁČKU
- 1 řapík celeru
- 1 větší banánová šalotka
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- Čerstvě mletý pepř
- Spousta hladkolisté petrželky
SUROVINY K SERVÍROVÁNÍ
- Citron
- Francouzská bageta
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Slávky těsně před tepelnou úpravou důkladně propláchněte pod studenou vodou, vytřiďte všechny rozbité, nakřáplé a otevřené, které se po poklepání nezavřou.
- 2Nejdřív mušle uvaříme a prvotně ochutíme. Pokud totiž chcete mít jistotu, že se v omáčce nevyskytne ani zatoulané zrnko písku nebo nějaká nečistota z lastury, tak je lepší mušle uvařit zvlášť a zvlášť omáčku k nim. I tak je to na pár minut.
- 3Do hrnce vlijte suché bílé víno, kousek másla, bobkové listy, trochu petrželky a sůl. Přiveďte k varu, vhoďte sem scezené vytříděné slávky, přiklopte. Budou se vařit maximálně 4-5 minut. Občas s hrncem potřeste. Jednou nebo dvakrát během toho takhle promíchejte. Víc než 5 minut je tam nenechávejte, převařily by se.
- 4A přichází na řadu poslední kontrola. Do servírovací mísy nebo hrnce přendejte jen ty doširoka otevřené a jenom krásně žluté, oranžové a narůžovělé. Bílé vyhoďte, pokud nějakou najdete, a pryč musí i ty, které se neotevřeli. Nikdy se do mušle nesmíte dobývat. Mohlo by se vám to pekelně vymstít.
- 5Přikryjte je navlhčenou utěrkou a dejte na chviličku stranou. Zbylá tekutina je zlato! Hlavně ji nevylívejte. Jenom přeceďte přes jemné sítko a plátýnko.
- 6V hrnci rozpusťte značné množství másla a nechte zpěnit. Přidejte na tenké plátky nakrájený řapíkatý celer, po chvilce nadrobno nasekanou šalotku a pak i tenké plátky česneku. Po dvou minutách přidejte i vývar u mušlí a čerstvě mletý pepř. Provařte pár chvil. Během toho ochutnejte, možná to bude potřebovat dosolit. Nebo naopak srazit slanost trochou smetany.
- 7Poté přidejte připravené mušle, stačí je jenom prohřát pod poklicí, ať jsou horké. A můžete servírovat, nejčastěji s francouzskou bagetou a nebo s hranolkami a majonézou.

MENU od Koko
Veronika „Koko“ Šmehlíková je úspěšná blogerka a moderátorka, držitelka ocenění Blogerka i Foodblogerka roku, kterou znáte z Evropy 2 a vlastních pořadů MENU domů a MENU podle Koko.