Doprava

Košík

2 PORCE
Do hodinky

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY NA UVAŘENÍ MUŠLÍ

  • 1 kg čerstvých živých slávek
  • 150 ml suchého bílého vína
  • Pár snítek petrželky
  • Stroužek česneku
  • Kousek másla
  • 2 bobkové listy
  • ½ lžičky soli

SUROVINY NA OMÁČKU

  • 1 řapík celeru
  • 1 větší banánová šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • Čerstvě mletý pepř
  • Spousta hladkolisté petrželky

SUROVINY K SERVÍROVÁNÍ

  • Citron
  • Francouzská bageta

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

 

POSTUP

  • 1
    Slávky těsně před tepelnou úpravou důkladně propláchněte pod studenou vodou, vytřiďte všechny rozbité, nakřáplé a otevřené, které se po poklepání nezavřou.
  • 2
    Nejdřív mušle uvaříme a prvotně ochutíme. Pokud totiž chcete mít jistotu, že se v omáčce nevyskytne ani zatoulané zrnko písku nebo nějaká nečistota z lastury, tak je lepší mušle uvařit zvlášť a zvlášť omáčku k nim. I tak je to na pár minut.
  • 3
    Do hrnce vlijte suché bílé víno, kousek másla, bobkové listy, trochu petrželky a sůl. Přiveďte k varu, vhoďte sem scezené vytříděné slávky, přiklopte. Budou se vařit maximálně 4-5 minut. Občas s hrncem potřeste. Jednou nebo dvakrát během toho takhle promíchejte. Víc než 5 minut je tam nenechávejte, převařily by se.
  • 4
    A přichází na řadu poslední kontrola. Do servírovací mísy nebo hrnce přendejte jen ty doširoka otevřené a jenom krásně žluté, oranžové a narůžovělé. Bílé vyhoďte, pokud nějakou najdete, a pryč musí i ty, které se neotevřeli. Nikdy se do mušle nesmíte dobývat. Mohlo by se vám to pekelně vymstít.
  • 5
    Přikryjte je navlhčenou utěrkou a dejte na chviličku stranou. Zbylá tekutina je zlato! Hlavně ji nevylívejte. Jenom přeceďte přes jemné sítko a plátýnko.
  • 6
    V hrnci rozpusťte značné množství másla a nechte zpěnit. Přidejte na tenké plátky nakrájený řapíkatý celer, po chvilce nadrobno nasekanou šalotku a pak i tenké plátky česneku. Po dvou minutách přidejte i vývar u mušlí a čerstvě mletý pepř. Provařte pár chvil. Během toho ochutnejte, možná to bude potřebovat dosolit. Nebo naopak srazit slanost trochou smetany.
  • 7
    Poté přidejte připravené mušle, stačí je jenom prohřát pod poklicí, ať jsou horké. A můžete servírovat, nejčastěji s francouzskou bagetou a nebo s hranolkami a majonézou.
MENU od Koko
Veronika „Koko“ Šmehlíková je úspěšná blogerka a moderátorka, držitelka ocenění Blogerka i Foodblogerka roku, kterou znáte z Evropy 2 a vlastních pořadů MENU domů a MENU podle Koko.

SUROVINY NA UVAŘENÍ MUŠLÍ

SUROVINY NA OMÁČKU

SUROVINY K SERVÍROVÁNÍ