Buy all ingredients right below the recipe
SUROVINY
- 10 g mletého lněného semínka
- 40 ml vody
- 300 g celozrnné špaldové mouky hladké + 20 g na pomoučení
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky perníkového koření
- 50 g kokosového oleje v tekutém stavuu
- 120 ml rýžového mléka (může být i sojové)
- 80 g datlového sirupu
POSTUP
- 1Nejprve si připravte vejce z lněného semínka: v malé misce lžičkou smíchejte mletá lněná semínka s 40 ml vody a nechte je alespoň 10 minut odstát.
- 2Mezitím si do větší mísy dejte špaldovou mouku, jedlou sodu, perníkové koření a zamíchejte. Přidejte kokosový olej, rýžové mléko, datlový sirup a připravené vejce z lněného semínka a ze směsi vypracujte těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici odležet 1 den.
- 3Druhý den těsto vytáhněte z lednice a nechte jej na lince odležet další cca 1-2 hodiny, aby změklo a lépe se s ním pracovalo.
- 4Přibližně 15 minut před pečením si předehřejte troubu na 170 °C, připravte si plech a vyložte jej pečícím papírem. Nachystejte si také vykrajovátka libovolných tvarů.
- 5Poté si pomoučněte pracovní plochu, těsto na ní po kouscích vyválejte na tloušťku 3-4 mm, vykrajujte z něj perníčky a skládejte je na přichystaný plech.
- 6Takto připravené perníčky dejte do předehřáté trouby a pečte 18-20 minut na 165-170 °C. Po vytažení nechte perníčky vychladnout (cca 30 minut) a poté je dejte alespoň na 5 dní do lednice ve vzduchotěsné krabičce, aby změkly. Perníčky vám vydrží cca 2-3 týdny v chladu ve vzduchotěsné krabičce.
TIP
- 1Hotové perníčky můžete nakonec ozdobit polevou

Jíme zdravě
Learn to eat without guilt.
Recipes that are varied and nutritionally balanced.
Jíme zdravě will show you original tips for
quick and healthy cooking.
The author of the photograph is Marie Bartošová.
