SUROVINY NA NÁPLŇ

  • 160 g oloupané cibule
  • 250 g plátků anglické slaniny
  • 540 g smetany 33%
  • 120 g strouhaného sýra Comté nebo Gruyère
  • 2 vejce + 6 žloutků
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • ½ kávové lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 1 kávová lžička čerstvě mletého pepře
  • 5 g soli

SUROVINY NA TĚSTO

  • 280 g hladké mouky
  • 150 g studeného másla nakrájeného na kousky
  • 2 žloutky
  • 200 g fazolí na zatížení těsta

JEŠTĚ BUDETE POTŘEBOVAT

  • potravinářskou fólii
  • pečicí papír

POSTUP NA NÁPLŇ

  • 1
    Cibuli a slaninu nakrájíme na jemné nudličky.
  • 2
    V pánvi na středním ohni rozehřejeme olej a orestujeme na něm slaninu dozlatova. Vyndáme ji lžící na kuchyňský papír a necháme ji vychladnout.
  • 3
    Na zbylém tuku v pánvi orestujeme nakrájenou cibuli dozlatova. Vyndáme ji z pánve do misky a necháme vychladnout.
  • 4
    Žloutky, vejce a smetanu lehce vyšleháme v misce metlou. Přidáme orestovanou cibuli, slaninu a ostatní suroviny a promícháme.

POSTUP NA TĚSTO

  • 1
    V míse smícháme mouku, máslo, žloutky a 3 lžíce vody a rukama propracujeme těsto. Vytvarujeme z něj kouli, kterou pevně zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 2 hodiny odpočinout do lednice.
  • 2
    Z odpočinutého těsta vyválíme placku, kterou položíme do vymazané formy. Přebytky těsta nad okrajem seřízneme nožem.
  • 3
    Troubu rozehřejeme na 200 °C.
  • 4
    Těsto zakryjeme kruhem pečicího papíru, zatěžkáme fazolemi a pečeme v rozehřáté troubě 12 minut dozlatova. Upečený korpus necháme ve formě prochladnout tak, aby nebyl horký, fazole uschováme pro další pečení.
  • 5
    Teplotu v troubě snížíme na 170 °C.
  • 6
    Do předpečeného korpusu nalijeme promíchanou náplň, dáme do rozehřáté trouby a pečeme 25 minut.

TIP

Pro přípravu koláče budete potřebovat koláčovou formu Ø 30 cm.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY NA NÁPLŇ

 
 
 
 
 
 
 
 
 

SUROVINY NA TĚSTO

 
 
 
 

JEŠTĚ BUDETE POTŘEBOVAT