Získejte exkluzivní výhody za vaši první objednávku:

Doručení už od 60 minut

30 dní doprava zdarma

100% záruka spokojenosti

Doprava

Košík

2 PORCE
Do hodinky

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 10 g čerstvých lanýžů
  • 2 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek hovězího vývaru
  • 1 šálek smetany ke šlehání
  • Sůl
  • Pepř černý mletý

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1
    Čerstvé lanýže očistěte od případných nečistot a nadrobno nastrouhejte nebo nasekejte.
  • 2
    V hrnci rozehřejte máslo na středním ohni.
  • 3
    Přidejte nasekaný česnek a osmahněte ho asi 1 minutu, dokud nezačne vonět.
  • 4
    Přidejte hladkou mouku a za stálého míchání ji smažte asi 2 minuty, dokud nedostane lehce zlatavou barvu. Vytvoříte tak základ pro omáčku (světlou jíšku).
  • 5
    Přidejte nastrouhané lanýže do hrnce a promíchejte s jíškou. Nechte směs opékat asi 1 minutu, aby se lanýže rozvinuly své aroma.
  • 6
    Postupně přilévejte hovězí vývar a smetanu do hrnce. Nepřetržitě míchejte, abyste získali hladkou konzistenci.

  • 7
    Nechte omáčku vařit na středním ohni asi 10 minut, aby se lanýže dostatečně rozpustily a propojily s ostatními ingrediencemi. Občas zamíchejte, aby se omáčka nepřipálila.
  • 8
    Omáčku dochuťte solí a pepřem podle svého gusta. Buďte opatrní při solení, protože lanýže již přirozeně obsahují slanost.
  • 9
    Před podáváním omáčku přecedíme přes jemné sítko nebo cedník, abychom odstranili větší kousky lanýžů a dosáhli hladké konzistence.
  • 10
    Hotovou lanýžovou omáčku můžete podávat k různým pokrmům, jako jsou masová jídla (hovězí, jehněčí), pečená zelenina nebo ravioli.
Rohlík vaří

SUROVINY