Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 10 g čerstvých lanýžů
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 šálek hovězího vývaru
- 1 šálek smetany ke šlehání
- Sůl
- Pepř černý mletý
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Čerstvé lanýže očistěte od případných nečistot a nadrobno nastrouhejte nebo nasekejte.
- 2V hrnci rozehřejte máslo na středním ohni.
- 3Přidejte nasekaný česnek a osmahněte ho asi 1 minutu, dokud nezačne vonět.
- 4Přidejte hladkou mouku a za stálého míchání ji smažte asi 2 minuty, dokud nedostane lehce zlatavou barvu. Vytvoříte tak základ pro omáčku (světlou jíšku).
- 5Přidejte nastrouhané lanýže do hrnce a promíchejte s jíškou. Nechte směs opékat asi 1 minutu, aby se lanýže rozvinuly své aroma.
- 6Postupně přilévejte hovězí vývar a smetanu do hrnce. Nepřetržitě míchejte, abyste získali hladkou konzistenci.
- 7Nechte omáčku vařit na středním ohni asi 10 minut, aby se lanýže dostatečně rozpustily a propojily s ostatními ingrediencemi. Občas zamíchejte, aby se omáčka nepřipálila.
- 8Omáčku dochuťte solí a pepřem podle svého gusta. Buďte opatrní při solení, protože lanýže již přirozeně obsahují slanost.
- 9Před podáváním omáčku přecedíme přes jemné sítko nebo cedník, abychom odstranili větší kousky lanýžů a dosáhli hladké konzistence.
- 10Hotovou lanýžovou omáčku můžete podávat k různým pokrmům, jako jsou masová jídla (hovězí, jehněčí), pečená zelenina nebo ravioli.
