Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA SEKANOU
- 1 střední cuketa (cca 250 g)
- 1 střední žlutá cibule (cca 70 g)
- 4 stroužky česneku
- 80 g Eidamu
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 vejce velikosti M
- 80 g ovesných vloček jemných
- 80 g ovesných vloček celých
- 1 lžíce sušené majoránky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžíce hořčice
- Sůl
- Pepř
SUROVINY NA KAŠI
- 30 g másla
- 200 ml polotučného mléka
- Sůl
- Pepř
- 800 g syrových brambor
SUROVINY K TIPU
- Kyselé okurky
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Papír na pečení
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Nejprve najemno nastrouhejte cuketu, osolte ji a nechte ji 10–15 minut stát, aby pustila přebytečnou vodu. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a prolisujte. Eidam nastrouhejte najemno.
- 2Následně si vezměte větší mísu a smíchejte v ní mleté maso, vejce, nastrouhaný Eidam, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a celé i jemné ovesné vločky. Poté z cukety vyždímejte co nejvíce vody a vyždímanou cuketu také přidejte do mísy. Vše promíchejte, poté do mísy přisypte majoránku, mletý kmín, sůl a pepř a ještě jednou promíchejte.
- 3Nyní si předehřejte troubu na 200 °C a připravte si pekáčovou formu o rozměrech 20 cm × 15 cm, kterou vyložte pečicím papírem.
- 4Do připravené pekáčové formy dejte masovou směs, vytvarujte z ní šišku o rozměrech cca 17 cm × 8 cm × 8 cm a šišku potřete hořčicí. Formu zakryjte alobalem, vložte do předehřáté trouby a masovou směs pečte 70 minut při 190 – 200 °C.
- 5Mezitím si připravte kaši: Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky o velikosti cca 2 cm × 2 cm, dejte do hrnce a zalijte dostatečným množstvím vody. Vodu přiveďte na silném plameni k varu, poté ji osolte, plamen stáhněte na střední stupeň a vařte 15–20 minut, dokud brambory nezměknou.
- 6Po uvaření brambory sceďte, do hrnce k nim přidejte máslo a mléko a vše rozmixujte metličkami na hladkou kaši, dochuťte solí a pepřem a dejte stranou.
- 7Po 70 minutách pečení ze zapékací formy vyndejte a masovou směs pečte dalších 10–15 minut při stejné teplotě. Poté se kaše vyndejte z trouby a nechte 5–10 minut chladnout. Následně ji nakrájejte na 10 plátků a podávejte s připravenou kaší.
TIP
- 1K sekané se hodí kyselá okurka

Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.