Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
Ingredience
- 250 g hladké pšeničné mouky
- 250 g hladké pšeničné celozrnné mouky
- 7 g sušeného dorždí
- 20 g třtinového cukru
- 10 g růžové soli
Na posypání
- Mák
- Sezamová semínka
Ještě potřebujete
- Plátek šunky
- Pomazánkové máslo
- Vejce
- Listy salátu
- Salátová okurka
- Plátek sýra
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup
- 1Do hnětací mísy nalijeme 300 g vody. Přisypeme všechny ostatní suroviny kromě soli a hněteme. Těsto má tužší konzistenci, ale pokud je příliš tuhé, přidáme ještě 10 g vody. Po 5 minutách hnětení přidáme sůl a dalších 5 minut hněteme. Necháme na teplém místě pod utěrkou 1 hodinu vykynout.
- 2Poté těsto rozdělíme na 8 kusů po 100-110 g. Z každého kousku vytvarujeme kouli, tzv. klonek. Jakmile máme všechny zpracované vezme do rukou první vytvarovanou kouli, lehce ji splácneme a prstem nebo vařečkou uděláme uprostřed díru. Tu následně zvětšíme až na průměr 3-4 cm.
- 3Bagely odkládáme na pomoučněný vál a necháme znovu vykynout 30 minut pod utěrkou.
- 4Poté zapneme troubu na 250 °C na horní a spodní topné těleso a necháme ji rozehřívat.
- 5Do dostatečně širokého hrnce dáme vodu a přivedeme k varu. Bagely vkládáme do horké vody po třech kusech a vaříme z každé strany 1 minutu.
- 6Bagely odložíme na utěrku, aby rychle oschly. Vložíme do vody další bagely a vrátíme se k těm již uvařeným. Nenecháváme je dlouho na utěrce, aby se nepřilepily. Z jedné strany je posypeme semínky a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pracujeme rychle, aby zbytečně nevychladly.
- 7Na plech přidáme i malou nádobu s horkou vodou, aby se při pečení vytvořilo co nejvíce páry. Vložíme do trouby a pečeme 15 minut ve střední části trouby.
Tip
Bagel si můžete naplnit třeba míchanými vajíčky, sýrem, šunkou a pomazánkovým máslem.

Hana Pospíchalová
Hanka z blogu www.vkuchynishankou.cz se zdravému životnímu stylu věnuje už 13 let. Pro Rohlík tvoří úžasné zdravé recepty, kterým nechybí šmrnc a lahodná chuť!