Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
Ingredience
- 350 g bílé pšeničné mouky hladké
- 50 g bílého cukru krystal
- 50 g másla
- 1 lžička sušeného droždí (nebo 10 g čerstvého)
- Vejce
- 1 lžička máku
- Špetka soli
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup
- 1Do větší mísy nasypte 350 g hladké mouky a cukr. Přidejte máslo, 150 ml vody, sušené droždí a špetku soli, vše pořádně smíchejte a vypracujte hladké těsto.
- 2Mísu s těstem přikryjte utěrkou a těsto nechte 45–60 minut kynout na pracovní ploše. Mezitím si vyložte pečicím papírem plech
- 3Pracovní plochu si pomoučete 40 g mouky a vyklopte na ni vykynuté těsto, které následně rozdělte na 6 stejně velkých dílků. Jednotlivé dílky vyválejte válečkem na tenčí kolečka silná cca 3–4 mm a každé srolujte do tvaru rohlíku. Srolované těsto jemně uchopte prsty, vytvarujte do podkovy a dejte na vyložený plech. Loupáky dávejte na plech daleko od sebe, jelikož v troubě hodně vyrostou.
- 4Na plechu loupáky přikryjte utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte je kynout dalších 30–45 minut. Zhruba 10 minut před koncem kynutí začněte předehřívat troubu na 180 °C.
- 5Až loupáky dokynou, rozklepněte si do hrníčku vejce, rozšlehejte ho a loupáky jím potřete. Následně loupáky posypte mákem.
- 6Plech dejte do vyhřáté trouby a loupáky pečte 15–18 minut při 180–185 °C.
- 7Upečené loupáky nechte 10 minut chladnout na plechu a poté podávejte.

30 minut v kuchyni
Chcete si pochutnat, ale pro to, abyste stáli půl dne u plotny, jste se nenarodili? Tak to jste na správné adrese! Vařte rychle, chutně a dostupně. Autorka fotografie je Marie Bartošová.